Upoznavanje: EVROPEJCI NA MAKEDONSKI NAČIN

Može li se povući linija koja spaja sinoćnju malograđanštinu i večerašnju „evropeizaciju“ i „Evropejce“ koje donose članovi Gat scene 71 Doma kulture „Krste Misirkov“ i makedonskog mjesta Sveti Nikola.

Trik pitanje!

Odgovor može pružiti svako po svom nahođenju, a ako pitate autora ovog teksta, „evropeizacija“ i malograđanština se jedno na drugo naslanjaju. A onda se nameće i drugo pitanje, ima li i postoji li evropeizacija u umjetnosti? No to su već neke teške teme. A za lake (ili nešto lakše) i šaljive teme zaduženi su mladi glumci iz Makedonije.

Rediteljsko kormilo na ovom brodu u rukama ima jedan stari festivalski vuk, Slobodan Eliseev, stari festivalac koji, kako reče pamti i festivalske dane iz bivše Jugoslavije.

„Rado se sjećam tih dana, bio sam gost Festivala od 1982. do 1988. Ako je suditi po onom što sam sinoć vidio, Festival još ima onu staru dobru fizionomiju. Iako se tada već počelo urušavati. Poslije 30 godina sam u Trebinju i vidim da se vraćaju ti dani“, kaže Eliseev.

Govoreći o večerašnjoj predstavi Eliseev ističe da je Nedovićv komad ostao jednako aktuelan i nakon premiještanja“ u Makedoniju.

„Nedovićev komad, farsu, u Makedoniji igramo na Maloj sceni, ali ova sala nam pruža odlične uslove. Komad je istrgnut iz našeg vremena. Stanje na Balkanu, na Zapadnom Balkanu je gotovo identično. Komad je ‘prenesen‘ u Makedoniju ali ne gubi ništa na aktuelnosti, stanje je svuda isto. Balkan je Balkan“, kaže Eliseev.

Priznaje da je skeptičan u opštem stremljenju prema Evropi.

„Veoma sam skeptičan prema onom što svi priželjkujemo. I čemu stremimo – Evropi. Ta i takva Evropa je od nas sve dalja i dalja“, ističe on.

Valentina Aleksova, direktor Doma kulture „Krste Misirkov“ iz mjesta Sveti Nikola izrazila je veliko zadovoljstvo dolaskom u Trebinje. Još je, čini se, zadovoljnija radom glumačke ekipe.

„Prenosim vam najtoplije pozdrave iz našeg malog grada. Malog ali lijepog i mirnog. Naš Dom kulture je centar svih kulturnih zbivanja. GAT scena 71 funkcioniše više od 40 godina, mnogo je generacija mladih glumaca stvorila i nama je velika čast i zadovoljstvo što se takmičimo na ovom velikom festivalu. Mladost i snaga mlađih uz iskustvo starijih je kombinacija koja u našem društvu donosi mnogo dobrih rezultata“, kaže Valentina.

Prije namještanja scene Stefan Đorčev, tumač jedne od glavnih uloga bio je raspoložen da govori o „Evropejcima“.

„Ovo je tema koja će biti aktuelna još dugi niz godina. Odslikava balkanski mentalitet, mentalitet balkanskog muškarca koji je grub, nesnosan, samosvojan, i koji samo sebe gleda. Ja tumačim jednog takvog muškarca. Nas u predstavi, na primjer, medicinska sestra uči kako da se ponašamo u Evrospkoj uniji. Publika će se smijati, ali to je ironija. Smijemo se onom što nam se dešava, smijemo se našoj realnosti. Tvrdokornost je to što nam ne dozvoljava da dođemo u Evropu. Uvjeren sam da će se predstava dopasti publici“, kaže Stefan.

Ekipa iz Makedonije, poslije Trebinja ide na Festival u Prokuplje a nakon toga i na banjalučki Kestenburg.

Prvi ispit je, ipak, trebinjska scena.

Srećno!