Upozorenje Sindikata: Sljedeći put 100.000 radnika izlazi na ulice

sindikat
BANJALUKA | Čitanjem proglasa u kojem je još jednom upozoreno da radnici u Republici Srpskoj neće dozvoliti usvajanje novog Zakona o radu, u Banja Luci je završena prvomajska sindikalna protestna šetnja i okupljanje u Parku „Mladen Stojanović“.
Hiljade građana, članova Sindikata danas je u Banja Luci na prvomajskoj protestnoj šetnji ukazalo na loš položaj radnika u Republici Srpskoj, te upozorilo da je ovo tek početak protesta koji će biti još masovniji ukoliko se krene s usvajanjem novog zakona o radu u RS.
Vladi RS je upućena poruka da će radnici svim dozvoljenim sindikalnim sredstvima braniti dostignuta prava radnika te da će više od 100.000 radnika članova Sindikata izaći na ulice kako bi se oduprijeli ugrožavanju dosadašnjih radničkih prava.
U proglasu su članovi Sindikata istakli da neće dozvoliti ukidanje koletivnih ugovora i drugih stečenih prava radnika u RS.
– Lažu nam da su reforme bolne, a šta ima bolnije od naše sadašnje situacije. Ne damo da nas ponižavate, vrijeđate i omalovažavate. Ne damo naš Zakon o radu – poruka je učesnika mirnog prvomajskog protesta u organizaciji Saveza sindikata RS.
Na protestnoj prvomajskoj šetnji i okupljanju, u organizaciji Saveza sindikata RS, poslana je poruka Vladi i ministru rada RS Milenku Savanoviću da će svim dozvoljenim sindikalnim sredstvima radnici braniti svoja prava.
Sve su propratili uzvikom negodovanja i riječima ministru da li zna koliko radnika u RS radi, a ne prima platu, ne može da ovjeri knjižicu, niti da ode u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi.
– Ne zna ministar – kategorično je rekla predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.
Ona je rekla da je ovo samo upozorenje radnika, članova Sindikata.
– Ima nas 120.000 u Sindikatu i svi poručujemo – Ne novom zakonu o radu – upozorila je Mišić, uz nadu da je ove poruke čula i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, čije je pominjanje izazvalo zvižduke okupljenih.
Vladi RS i u Uniji udruženja poslodavaca su poručili da su suviše vremena ćutali, čekajući da se ostvare prava radnika, a sve se pretvorilo u milijardu dugova prema radnicima, 800 miliona KM duga prema fondovima, šikaniranje radnika, a njih oko 100.000 ne prima redovno platu.
Mišić je u obraćanju hiljadama radnika na ovom prvomajskom sindikalnom okupljanju istakla da radnici žele dostojanstven rad, sposobnijeg ministra rada, efikasniji Inspektorat i borbu protiv „rada na crno“.
Još jednom je ukazala da, ako se „krene na Zakon o radu, pozvaće u Banju Luku sve radnike, članove sindikata i to će biti konačni obračun“.
„Ovo je početak“ – odzvanjalo je Parkom „Mladen Stojanović“ gdje su se okupili radnici, sindikalci nakon protestne šetnje ulicama Banje Luke od Saveza sindikata do Privredne komore.
Na početku obraćanja, minutnom šutnjom učesnici ove protestne šetnje odali su počast policajcu Draganu Đuriću, koji je je ubijen u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.
(Agencije)