Upravljaće avionima sa zemlje?

avion
FRANKFURT | Njemačka kontrola letenja pozvala je avio-industriju da razmotri mogućnost razvoja tehnologije koja bi omogućila da se u vanrednim situacijama daljinskim putem sa zemlje preuzme upravljanje putničkim avionom kako bi on bezbjedno bio prizemljen.
Ovako su stručnjaci za bezbjednost avio-sabraćaja reagovali nakon avionske nesreće, koja se dogodila kada je pilot njemačke avio-kompanije „Germanwings“ Andreas Lubic, kako se ispostavilo, zaključao vrata kabine ne dozvolivši svom kolegi da uđe u nju i namjerno srušio avion u francuskim Alpima usmrtivši 150 osoba.
„Moramo da mislimo da će današnja tehnologija biti prevaziđena“, rekao je Klaus Diter Ssirle, direktor njemakčke kompanije zadužene za bezbjednost avio-saobraćaja, prenosi Rojters.
Takav sistem bi, po njegovim riječima, u vanrednim situacijama mogao da preuzme komandu u avionu i da usmjeri avion bezbjedno ka tlu.
„Ipak, ne bih rekao da je to najjednostavnije rješenje“, naveo je on i dodao da će takva tehnologija vjerovatno biti razvijena u narednoj deceniji.
Agencije