Ураган Ирма однијела два живота, разорила аеродром

У налету урагана Ирма на француској територији Кариба страдале су двије особе, а двије тешко су повријеђене, саопштио је француски министар за прекоморске територије.

Аеродром „Принцеза Јулиана“ на карипском острву Свети Мартин, које дијеле Француска и Холандија, уништен је ударом урагана. Огромно камење ношено вјетром тешко је оштетило авионе.

Ирма, који важи за најснажнији ураган који је погодио Атлантик, прво је налетео на острва Антигва и Барбуда, прије него што је прешао на француско острво Свети Вартоломеј и Свети Мартин.

„Око“ урагана Ирма који је достигао највишу, пету категорију, прелази преко Британских Дјевичанских острва. Вјетар достиже брзину до 177 километара на час.

Ураган који ће проћи поред Порторика, а сутра и сјеверно од обале Доминиканске Републике, нанио је велику штету Карипским острвима.

Широм Кариба евакуисано је на хиљаде људи. Грађани су похрлили у продавнице да се снабдију најосновнијим потрепштинама, а на неколико острва која су популарне туристичке дестинације, затворени су аеродроми.

На острву Свети Мартин уништене су бројне куће, у прекиду је снабдијевање струјом, док на француском острву Сен Бартсу, гдје живи око 9.000 људи, ураган омета комуникације.

У француском дијелу Свети Мартин живи око 40.000 људи, а исти број је и на холандској страни тог острва.

Холандски министар унутрашњих послова Роналд Пластерк рекао је да је штета изазвана ураганом на том острву огромна, али да њене размјере још нису познате. Није познато да ли има жртава, додао је Пластерк.

Америчка национална метеоролошка служба је забринута због урагана који ће проћи преко Флориде ка Сјеверној Каролини.

Експерт за урагане Кери Емануел прорачунао је да Ирма има снагу око седам хиљада милијарди вати, односно два пута већу енергију од свих бомби употријебљених у Другом свјетском рату.

Агенције