УРЕЂЕЊЕ ЋАТОВИЋА КРАКА: Од запуштеног простора до атрактивне локације за урбани развој

ТРЕБИЊЕ │Радови на уређењу Ћатовића крака у Требињу одвијају се предвиђеном динамиком, а у току је функционално и визуено уређење протицајног крака кроз насеље Растоци.

Пројектом уређења Ћатовића крака, који проводе и финансирају „Хидроелектране на Требишњици“, биће омогућена заштита Отока од плављења и створени услови да се на овом простору направи урбана зона, интересантна градска површина која ће бити погодна за градњу атрактивних објеката.

Гордан Мишељић, директор „Хидоелектрана на Требишњици“ истиче да је основна идеја реализације овог пројекта, вриједног 2 100 000 марака, смањити ризик од поплава и култивисати овај дио града.

„Уредићемо простор Мале поточине или Ћатовића крака и изградити шеталиште, у дужини од 1100 метара. Менаџмент Хидроелектрана на Требишњици је планирао да овај дио, који није био баш репрезентативан, у коначници буде диван детаљ у нашем граду“, рекао је Мишељић.

Осим шеталишта са расвјетом дуж цијеле трасе, уз регулационе радове у кориту и формирање насипа на десној обали крака, пројектом је планирана и изградња зида дуж лијеве обале, са степеницама за прилаз кориту и рампама за силазак машина за чишћење крака.

Мишељић истиче да ће повећањем пропусног профила крака и изградњом заштитних објеката у приобаљу бити омогућени и додатни протоци од око 600 кубних метара у секунди кроз овај ријечни рукавац.

Радови би требало да буду завршени за годину и по, али ће, кажу, динамика бити бржа него што је уговорени рок, уколико се грађевинска сезона продужи и вријеме послужи грађевинаре.

Драган Алексић, директор „Херцградње“ из Билеће, извођача радова, истиче да је након исушивања, терен на коме раде доста погодан за извођење планираних радова и да би рок за завршетак послова требало да буде испоштован.

Д.Р.