Уредник „Сана“: Вјерујте ми, прича о краљици и ЕУ је тачна

20160310133015_358679

ЛОНДОН l  Уредник британског „Сана“ Тони Галагер казао је јутрос за Би-Би-Сијев Радио 4 да је прича о томе да краљица Елизабета Друга жели да Велика Британија напусти ЕУ „потпуно тачна“, упркос демантију из Бакингенске палате.

То пише европско издање америчког сајта „Политико“ и наводи да је Галагер инсистирао да су „Сану“ причу открили добро информисани извори, али је одбио да каже да ли је један од извора министар правосуђа Мајкл Гав.

Британски „Дејли телеграф“ је изнио тврдњу да је управо министар Гав био „Санов“ извор за причу. Бакингемска палата демантовала је у сриједу наводе таблоида „Сан“ да краљица Елизабета подржава излазак Велике Британије из ЕУ.

„Kраљица је и даље политички неутрална, као што је била 63 године“, навео је портпарол британске краљице у одговору медијима електронском поштом, преноси Ројтерс.

Он је додао да Бакингемска палата неће коментарисати „лажне тврдње неимеовних извора“ и поручио да ће се воља британског народа о будућности Велике Британије у ЕУ видјети на референдуму.

„Сан“ је објавио причу „Kраљица подржава Брекзит“ на насловној страни, позивајући се на неименоване изворе који тврде да је Елизабета Друга, у најмање два наврата током протекле деценије, „јасно показала“ да је против чланства Велике Британије у ЕУ.

Неименовани извори рекли су за „Сан“ да је краљица 2011. године рекла тадашњем замјенику британског премијера Нику Kлегу, током ручка у замку Виндзор, да се ЕУ креће у погрешном правцу.

Kлег је одбацио те наводе и на свом Твитер налогу написао да се не сјећа да се то догодило нагласивши да то није нешто што би заборавио.

Лист је, такође, пренио да је британска краљица рекла посланицима, на одвојеном састанку, да не разумије Европу.

Портпарол „Сана“, након деманта Бакингемске палате, рекао је да тај медиј „стоји иза своје приче, коју су обезбиједили кредибилни извори“.

Н.Н/РТРС