Ускоро оптужница против капетана Драгана

052498
ЗАГРЕБ │ Хрватско државно тужилаштво завршило је истрагу против Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, а оптужница ће бити ускоро подигнута.
„Истрага је завршена. У складу са законом о кривичном поступку, оптужница против Драгана Васиљковића ће бити подигнута у законском року, дакле 15 дана од завршетка истраге. Тражићемо продужење истражног затвора који истиче 7. јануара“, наводе у Државном тужилаштву.

Како Н1 сазнаје, Васиљковићев адвокат наводи да се његов клијент не жали на третман у затвору, али му недостају поједине ствари које је имао у аустралијском екстрадиционом притвору.

Он је тамо имао на располагању компјутер и гитару, док су му затворске власти у Сплиту одбиле да дозволе употребу компјутера.

У међувремену, његова одбрана написала је двије уставне тужбе због Васиљковићевог деветогодишњег боравка у екстрадиционом притвору, након чега је пребачен у хрватски истражни затвор одмах по доласку у Хрватску.

Обје тужбе су одбијене са образложењем да се екстрадиција не убраја у рокове који теку у Хрватској, па је сада његов адвокатски тим у фази писања тужбе Европском суду за људска права у Стразбуру.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у време када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом притвору.
Танјуг