Ускоро паник-тастери у здравству

bolnica

БЕОГРАД I Здравствене установе у Србији у наредних неколико месеци добиће паник-тастере за шта ће се залагати Координационо тело за родну равноправност како би се жене у овом сектору заштитиле, рекла је потпредседница Владе и председница овог тела Зорана Михајловић.

Министарка је на састанку са потпредседницом Владе и министарком државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и представницама Синдиката медицинских сестара и техничара Србије разговарала о проблемима са којима се на послу сусреће 63.000 медицинских сестара у Србији.

Осим паник-тастера медицинске сестре и техничари у Србији захтевају и да се повећа број запослених на тешким радним местима, да држава препозна високообразоване медицинске сестре да би оне биле плаћене у складу са својим образовањем, да сестре старије од 50 година не раде у три смене те да се на најтежим одељењима, попут одељења интензивне неге, након пет година рада уведе обавезна пауза од годину дана на лакшем радном месту.

Синдикат медицинских сестара и техничара Србије чини 95 одсто жена, односно 63.000 медицинских сестара.

Оне захтевају да 7.000 сестара које су високо образоване буду плаћене у складу са квалификацијама.

Високо образоване медицинске сестре тренутно не препознаје ни каталог радних места, јер их нема у шифарнику, што је проблем са којим се боре већ 13 година, поручила је председница овог синдиката Драгица Ћурчић.

Ћурчићева је указала и на хиперпродукцију здравствених кадрова због чега је, како је речено, неопходна рационализација у структури ових кадрова, али и боља политика државе у планирању потреба за овим образовањем.

Удовички је истакла да је проблем медицинских сестара познат и да се о њему разговара, као и да очекује да Закон о запосленима и зарадама у јавним службама и Закон о систему плата у јавном сектору реше то питање.

Танјуг