Ускоро почетак градње највећег система за наводњавање у регији

ТРЕБИЊЕ │ Радови на изградњи система за наводњавање у Требињском пољу требало би да почну за двије до три седмице, а машине ће на терен по окончању набавки потребне хидротехничке опреме.

Аутор идејног рјешења система Душко Вујовић за Радио Требиње каже да ће Требињско поље бити највећа цјелина обрадиве површине на подручју бивше Југославије покривена системом који водом преко затварача омогућава примјену најсавременијих метода наводњавања.

Систем ће премрежити близу 1.100 хектара ораница – што ће мјештанима широког приградског и сеоског појаса, од Засад поља до Веље Горе и Кременог Дола, омогућити услове за интензивнији развој пољопривредне производње.

Прву фазу система градиће конзорцијум „Херц градња“ Билећа и „Бук промет“ из Бијељине.

Извођачи су уведени у посао и у току је набавка водоводног материјала, с обзиром да је ради о цјевоводима великог пречника, којих нема у слободној продаји и који се израђују по наруџби. Очекујемо да ће за 15 до 20 дана и машине бити на терену“, појашњава Вујовић.

Прва, технички и инвестиционо најзахтјевнија фаза пројекта грађевински подразумијева изградњу двије пумпне станице – у Засад пољу и Мокром пољу, резервоара који ће служити као водозахват за зубачки плато, те уградњу десетак километара главног транспортног цјевовода, који би повезао поменуте хидротехничке објекте.

За прву фазу радова вриједности више од 5 милиона марака ресорно министарство је посредством кредита Свјетске банке обезбиједило 85% средстава, док ће 15% инвестиције обавеза Града Требиња.

Како наводњавања нема без воде на затварачима, Вујовић истиче да истовремено креће и реализација друге фазe пројекта, вриједности више од 3 милиона КМ, која подразумијева изградњу секундарне мрежу, али и инсталацију преосталог дијела примарног цјевовода, који ће у коначној форми система образовати прстен око Требињског поља.

„У току је тендер за избор најбољег извођача за реализацију ове друге фазе, која би обухватила изградњу главног транспортног цјевовода од Засад поља преко Придвораца и Алексине Међе до разводног постројења у Петровом пољу, те 24 километара секундарне мреже. У међувремену су Хидрелектране на Требишњици израдиле пројекат за секундарне цјевоводе“, појашњава Вујовић.

Систем би користио хидро потенцијал Горичког језера преко постојећег водозахвата на тунелу за Плат, а нови водозахват – пумпна станица у Засад пољу служила би за допуњавање система водом из корита Требишњице, у данима годишњег ремонта хидроелектране када је тунел за Плат у безводном стању.

Р.С.