Uskoro podjela ambasada bivše SFRJ

339676_1
SKOPLJE l Sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju trebalo bi do juna da bude održan u Skoplju, kako bi predstavnici bivših jugoslovenskih republika dogovorili podjelu 51 preostale diplomatske nekretnine širom svijeta, ukupne vrijednosti veće od 110 miliona dolara.
Ova informacija potvrđena je „Nezavisnim“ i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

„Planirano je da Republika Makedonija zakaže termin narednog sastanka Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, osnovane Aneksom B Sporazuma o pitanjima sukcesije, ali tačan termin održavanja sastanka još nije određen“, izjavio je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva.

Bosna i Hercegovina, kao i ostale zainteresovane strane, saglasna je da je potrebno nastaviti proces raspodjele neraspodijeljene imovine bivše SFRJ. Dosadašnji predstavnik BiH u Zajedničkoj komisiji je bio bivši ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, pa bi Savjet ministara uskoro trebalo da imenuje novog bh. predstavnika u ovoj komisiji.

Takođe, predviđeni sastanak trebalo bi da slijedi dogovor postignut 2012. godine u Zagrebu, na kojem je, između ostalog, postignut dogovor o daljoj proceduri za prodaju objekata rezidencije u Njujorku i zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu.

Ti objekti bi bili predmet prodaje u predstojećem procesu, a nakon prodaje bi bila izvršena podjela novca.

Od ukupno 123 diplomatske nekretnine do sada su raspodijeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30 ambasada, rezidencija i stanova, i ona potražuje skoro 40 odsto od ukupne imovine, odnosno 43,6 miliona dolara. Hrvatskoj je do sada pripalo 18 objekata, Sloveniji i BiH po deset, a Makedoniji četiri.

„Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova BiH preuzelo i uknjižilo kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, a po osnovu sukcesije, rezidenciju u Republici Mađarskoj, zgradu ambasada u Kanadi, Norveškoj i Velikoj Britaniji te kuću u Vašingtonu, a proces je u toku i u Beču i Madridu,“ precizira Regoje.

Ambasade BiH u Londonu, Otavi i Oslu su sada smještene u zgradama koje su vlasništvo BiH.

Za kuću u Vašingtonu je data saglasnost Savjeta ministara BiH o postupku prodaje objekta.

Regoje podsjeća da je ustanovljena vrijednost imovine ranije, te da ona nije statična, jer je kao i u svakom drugom slučaju određuju tržišne okolnosti.

Kada je riječ o primopredaji imovine u Ankari koja je pripala BiH, ona još nije izvršena jer se čeka razgraničenje zemljišta na kojem se nalaze i objekti koji su pripali Srbiji.

Od ostalih nekretnina, BiH su pripale i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija), čija je procijenjena vrijednost 1,6 miliona dolara, u Alžiru (Alžir) procijenjene vrijednosti 0,6 miliona dolara koju dijelimo sa Slovenijom, dok bi nam 0,330 miliona dolara trebalo pripasti od ambasade, rezidencije i konzulata u Kairu (Egipat) koji su dodijeljeni Srbiji, uz obavezu da obešteti države nasljednice za njihov srazmjeran udio u ovoj geografskoj regiji.

Nezavisne novine