Ускоро увођење мале матуре у Српској

ucionicaБАЊА ЛУКА │ Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је при крају радна верзија стратегије образовања којом се планира увођење мале матуре у основне школе или неке врсте екстерног оцјењивања на крају основног образовања. Малешевић је нагласио да би се тиме добило другачије стање оцјена него што је сада случај.

„Тај екстерни испит уградићемо у пријем у средње школе, тако да ћемо законски ограничити и да то буде одређени праг испод којег се неће моћи уписати ученик у гимназију или медицинску школу“, рекао је Малешевић за „Глас Српске“.

Према његовим ријечима, то ће подразумијевати тест из математике, српског језика и још неке комбинације предмета као што је то у Србији.

„Од идуће године у Српској морамо урадити одређене припреме да бисмо могли увести малу матуру. То подразумијева и формирање комисија и припрему задатака који ће бити понуђени школама у експерименталној фази“, навео је Малешевић.

Он је додао да је планирано да 10 одсто школа у школској 2016/2017. години буде обухваћено малом матуром, након чега ће бити анализирани резултати и ако се покаже као добар модел, биће проширен и на све школе.