Ustav „izbacuje“ 125 poslanika

beograd vladaBEOGRAD | Vlast ima plan da u naredne dve godine promeni najviši pravni akt države. Opozicija: To je demagogija. Izmene odredbi o sudijama, NBS
KAD se bude menjao, Ustav će gotovo sigurno dobiti nove odredbe o broju poslanika, biće drugačiji način izbora sudija, snažnija nezavisnost Narodne banke, i veća snaga propisa Evropske unije u odnosu na srpske zakone. To je neophodno zbog nastavka evrointegracija, jačanja institucija, ali i zbog smanjivanja troškova.
Da će najviši pravni akt Srbije biti promenjen u naredne dve godine, najavio je premijer Aleksandar Vučić, koji je istakao i da je za tako važan posao potrebna saglasnost čitavog društva:
– Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa, kao i da bismo smanjili broj poslanika sa 250 na broj od 125 do 150 i zbog mnogih drugih stvari. Verujem da ćemo u narednih godinu dana imati snage da makar izađemo pred građane s nacrtom novih rešenja. Političke reforme obuhvatiće i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem.
Promene koje od nas zahteva Evropa podrazumevaju, između ostalog, manju ulogu parlamenta koji bira sudije i potpunu nezavisnost Narodne banke. U naš sistem mora biti uvedena i „evropska poternica“ što znači da će Srbija morati da izruči svoje državljane zemljama EU koje ih traže zbog krivičnih dela.
Premijer smatra da je oko izmena potreban društveni konsenzus. A stranke su sad podeljene: dok vladajući blok podržava ovu ideju, DS i SDS smatraju da je reč o demagogiji.
– Sve države su na kraju procesa pridruživanja EU korigovale ustav i zato od toga ne treba praviti famu. Svaka promena biće u interesu građana, a za Srbiju i SNS, Kosovo i Metohija je sastavni deo naše države – kaže šef poslanika naprednjaka Zoran Babić.
Socijalista Đorđe Milićević navodi da su potrebna sistemska rešenja koja će unaprediti parlamentarizam i ojačati i osnažiti demokratski sistem:
– Verujem da će sve stranke uvideti značaj ove teme i da ćemo uspeti da postignemo konsenzus.
U SDS kažu da rade na svom predlogu izmena ustava:
– Slažemo se da skupština treba da ima najviše 150 poslanika, a potrebno je i omogućiti što neposredniji izbor poslanika. Takođe, Briselski sporazum je nova realnost koja nameće potrebu promene Ustava, budući da na teritoriji Srbije ne važe samo zakoni koje donosi Skupština Srbije, već i kosovska skupština.
Demokrate podržavaju smanjenje broja predstavnika u Skupštini, ali smatraju da je namera Vučićeve najave skretanje pažnje s glavnih problema u državi.
– To je samo izgovor da bi se skrenula pažnja sa visoke nezaposlenosti, loše ekonomske situacije i teškog života građana – smatra poslanik DS Balša Božović.
Vanparlamentarni Državotvorni pokret ocenjuje da je glavni razlog promene Ustava „nalog za brisanje KiM iz preambule Ustava i njegova predaja Tačiju i Rami“.
NAJVIŠE BILO 437 TRIBUNA
ZA vreme Svetoandrejske skupštine 1858. bilo je 437 poslanika. Kasnije je broj varirao od 120 do 160, dok ih je posle Drugog svetskog rata bilo oko 300. Od 1990. godine u parlamentu sedi 250 poslanika.
Večernje novosti