Уз учешће више од 200 СТРУЧЊАКА региона: Требиње домаћин научних скупова о просторном планирању и Јевту Дедијеру

ТРЕБИЊЕ │ Требиње ће у наредна три дана бити домаћин научних скупова „Мементо – Јевто Дедијер“ и „Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља – генезе и перспектива развоја“, који ће у организацији Града Требиња, Географског факултета Универзитета у Београду и Асоцијације просторних планера Србије окупити више од 200 научних радника из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске и Македоније.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истиче да је долазак еминентних стручањака из географске из других научних области које се баве проучавањем простора добра прилика за стицање нових знања – за Требиње врло релевантних у околностима када смо свједоци све интензивнијег ширења града.

Истовремено, ово је прилика, додаје Бањак, и за присјећање на лик и дјело заслужног Херцеговца – Јевта Дедијера, истакнутог научног радника, ученика и сарадника Јована Цвијића и првог професора београдског универзитета са простора Босне и Херцеговине.

„То је човјек који је један од првих примијенио научну методологију у истраживању појава и процеса који се догађају на простору данашње Херцеговине, али и који је својим залагањем допринио и уједињењу српских земаља –  јер их је практично, својим истраживачким радом, обједињавао“, казао је Бањак.

Декан Географског факултета у Београду Дејан Филиповић истакао је да је циљ окупљања стручњака из области просторног и урбанистичког планирања, географије, социологије, економије и области заштите животне средине да заједнички и на једном мјесту размотре – који су то актуелни проблеми са којима се у области планирања и уређења простора суочавају локалне заједнице.

„Имајући у виду да све локалне управе у региону тиште исти проблеми, управо мислимо да је ово прави начин – да кроз реферате и конструктивну дискусију, на једном мјесту, академска заједница и локални и републички органи управе размијене искуства – шта је то што у планирању, коришћењу и заштити простора данас мучи једну локалну заједницу“, појаснио је Филиповић.

Милован Пецељ, професор на Географском факултету у Београду и аутор књиге о животу и научним постигнућима Јевта Дедијера, вјерује да ће требињски мементо значајно допринијети скидању сјенке заборава и враћању Јевта Дедијера на заслужено мјесто у памћењу његових настављача.

„Његова волуминозна студија ‘Херцеговина’ је за нас исто тако значајна као што је ‘Гота алманах’ за европско племство. Јевто Дедијер припада оној генерацији наших патриотских, храбрих људи који су се разбудили у освит слободе и хтјели све да накоднаде што је изгубљено за вријеме дугог ропства. Он је Херцеговину сачувао – а Херцеговина је наша једна велика кућа“, казао је Пецељ.

Научни скупови биће одржани у Културном центру, Музеју Херцеговине и Хотелу „Леотар“, а свечано отварање заказано је за сутра у 10 часова у Културном центру.

У програму научних сусрета су и двије изложбе – документарна изложба оригиналних списа и фотографија „Јевто Дедијер и Херцеговина“, те стручна „Планерска умрежавања“, која ће представити око 60 урбанистичких и просторних планова из земаља окружења.

Како је најављено, биће потписан и меморандум у пословно-техничкој сарадњи између Града Требиња и Геoграфског факултета у Београду.

Р.С.