Вакцине обавезне, али родитеље не кажњавају

vakcine

БАЊАЛУКА │ Малишани из РС до даљег ће у вртић и школу моћи да се упишу и у случају када нису вакцинисани.

За разлику од појединих држава у окружењу које су усвојиле закон којим је онемогућен упис у предшколску установу и похађање наставе у школским клупама невакцинисаној дјеци, у РС је таква пракса, по свему судећи, на дугом штапу.

„Министарство просвјете и културе РС није запримило иницијативу да у законе којима се регулише предшколско и основно образовање буде уврштена одредба да се дјеца која нису вакцинисана не могу уписати у предшколску установу, односно основну школу“, рекли су у том министарству.

У важећим законским прописима у РС нема одредаба које се односе на ово питање, али постоје одредбе којим је инспекторима омогућено да кажњавају одговорне за невакцинисање дјеце.

„Сходно Закону о заштити становништва од заразних болести, новчаном казном у износу од 20.000 КМ до 100.000 КМ биће кажњена за прекршај здравствена установа ако имунизацију обавља супротно овом закону и пропису који доноси министар“, потврђено нам је у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Законом је прописана и новчана казна за родитеље или старатеље ако дјетету не обезбиједе спровођење обавезне имунизације против заразних болести, а која није мала и износи од 1.000 КМ до чак 5.000 КМ.

Међутим, казнена политика остала је мртво слово на папиру.

„У протеклом периоду имали смо појединачних случајева да су нас домови здравља контактирали због одбијања систематске имунизације дјеце од стране родитеља, али овај орган није кажњавао родитеље јер циљ инспекције није изрицање новчаних казни већ да се превентивним и корективним мјерама утиче на родитеље да поштују закон“, навела је Душанка Макивић, портпарол Републичке управе за инспекцијске послове.

Макивићева наглашава да је потребно едукативним мјерама утицати на свијест родитеља о важности вакцинације.

И Милка Мрђа, портпарол Института за јавно здравство РС, истиче да је неопходна стална едукација у циљу унапређења знања свих актера који учествују у систему имунизације.

Вакцинација је, према њеним ријечима, најефикаснији и најјефтинији метод спречавања појаве и ширења инфективних болести. Циљ је, како истиче Мрђа, стварање имунитета на одређену болест.

„У РС дјеца се обавезно вакцинишу против 10 заразних болести: туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, морбила (мале богиње, крзамак), рубеола, заушњака, вирусног хепатитиса Б, дјечије парализе и болести које изазива хемофилус инфлуенце тип Б“, појаснила је Мрђа.

Све ове болести могу имати тешке посљедице по здравље, па чак и довести до инвалидитета или смрти. Какви су прописи у вези са вакцинацијом у ФБиХ, те да ли постоји могућност да ће доћи до њихових измјена, покушали смо да сазнамо и у Федералном министарству здравства и Заводу за јавно здравство ФБиХ, али одговоре до закључења овог броја „Независних“ нисмо добили.

Иначе, у Србији је 4. марта ступио на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести по којем невакцинисана дјеца неће моћи да буду уписана у вртић или школу, а слична мјера разматра се и у Црној Гори.

Уставни суд Хрватске је прије двије године утврдио да самостална одлука родитеља да ли ће вакцинисати своју дјецу није њихово право, те да је обавеза вакцинисања у складу са Уставом и законом.

 

Независне