Vanredna kontrola: Poseban tim Agencije jutros ušao u Bobar osiguranje

bobar-osiguranje

BANJA LUKA | Poseban nadzorni tim Agencije za osiguranje Republike Srpske ušao je jutros u Bobar osiguranje Bijeljina i počeo vanrednu kontrolu poslovanja, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.
Direktorica Agencije Božana Šljivar zvanično nam je potvrdila tačnost ove informacija.
„Da, danas smo počeli vanrednu kontrolu Bobar osiguranje. U timu su pravnik, aktuar, finansijski specijalista, „pojačani“ sa još nekoliko osoba specijalizovanih za terensku kontrolu“, rekla je Šljivar za CAPITAL.
U okviru Agencije je još prošle sedmice formirana posebna grupa koja prati dešavanja u Bobar osiguranju.
Izvještaj tima koji je danas otišao u vanrednu kontrolu se očekuje do kraja sedmice, a od njihovih nalaza zavisi i dalji potezi Agencije.
„Preduzeli smo sve potrebne, zakonske, mjere kako bi se društvo stavljanjem pod veći stepen kontrole stabilizovalo, a ne obrnuto“, kaže Šljivar.
Prema poslednjim podacima od 5. decembra koje je Bobar osiguranje dostavila Agenciji sve štete se, kaže Šljivar, uredno isplaćuju, ali na terenu će ipak svi ovi podaci biti provjereni.
Na pitanje da li slanje vanredne kontrole, dok društvo tvrdi da uredno isplaćuje štetu, znači da Agencije sumnja u tačnost njihovih izvještaja, Šljivar kaže da bi u ovakvoj situaciji s obzirom na sva dešavanja oko Bobar grupe, bilo bi nelogično da Agencija ne povuče ovakve poteze i ne provjeri stvarno stanje.
„Ne radi se uopšte o nepovjerenju u izvještaje. Da nešto nije u redu već bi nam stizali i prigovori osiguranika, a u zadnjih šest mjeseci nijedan prigovor nismo dobili na Bobar osiguranje. Ovo su vanredne kontrole koje uvijek preduzimamo u slučaju povećanog rizika“, kaže Šljivar.
Ona nije htjela komentarisati naše informacije da je bilo smjena u upravi Bobar osiguranja, ali je potvrdila da je Agencije preduzela još neke mjere koje nije mogla otkriti.
„Agencija je o svojim odlukama obavijestila Komisiju za hartije od vrijednosti, Agenciju za bankarstvo RS i još neke institucije, ali zaista po zakonu ne možemo i ne smijemo otkrivati o čemu se radi“ rekla je Šljivar pozivajući se na član 18.Zakona o društvima za osiguranje koji propisuje da „sva lica koja trenutno rade ili koja su bila kada radila za Agenciju RS, kao i revizori i stručnjaci koje angažuje Agencija RS, imaju obavezu profesionalne tajne. Ni jedan povjerljiv podatak koji dobiju tokom izvršavanja svojih dužnosti ne može biti prenijet bilo kojem licu ili organu, osim u ukupnom ili kumulativnom obliku takvom da identitet pojedinačnog društva za osiguranje ne može biti otkriven“.
Kap Bor banke
Vanredna spoljna kontrola i druge mjere Agencije uslijedile su, nakon što je Bobar osiguranju blokirano četiri miliona KM depozita i znatni iznosi na tekućem računu u Bobar banci. Kap koja je prelila čašu bilo je odluka sarajevske Bor banke da blokira milione maraka Bobar osiguranja na osnovu njene garancije za kredit od 9,5 miliona KM drugoj firme iz Bobar grupacije, „Bobar Autosemberija“ koja ne može uredno servisirati kredit. Agencija je za bankarsku mjenicu saznala tek kada ju je Bor banka aktivirala.
CAPITAL.ba