Ванредно стање у Атини због пожара, најмање 24 мртвих

Регионалне власти прогласиле су ванредно стање у источним и западним дијеловима ширег подручја Атине због шумских пожара у којима су погинуле најмање 24 особе.

Најмање 24 особе су погинуле, док је више од стотину њих повријеђено када је ватра захватила село Мати у источној Грчкој, јавили су грчки су медији.

Медији јављају да је пожар у селу Мати, које се налази на око 29 километара источно од Атине, најгори у Грчкој, још од пожара на Пелопонезу у августу 2007. године, у којем је погинуло на десетине људи.

– Мати више не постоји као насеље. Видјела сам лешеве, спаљене аутомобиле. Срећна сам што сам жива – изјавила је једна од мјештана за грчку телевизију Скај.

Насеље Мати налази се у региону Рафина, који је популарна дестинација за туристе, нарочито за пензионере и дјецу у камповима током распуста.

Портпарол Владе Грчке Димитрис Цанакопулос изјавио је да је 20 људи погинуло, а да је повријеђено 88 одраслих особа и 16 дјеце.

Из грчке обалске страже касније је саопштено да су из мора извучена тијела још четворо људи, а да је најмлађа жртва шестогодишња беба, која се угушила усљед удисања дима.

Свједок Ројтерса раније је на путу видио тијела најмање четворо људи.

Власти Грчке позвале су друге земље да помогну да се исконтролише ватра која је захватила неколико подручја широм земље.

Кипар и Шпанија понудили су помоћ, након што је Грчка саопштила да јој је потребна помоћ партнера из ЕУ.

Пожари нису неуобичајена појава у Грчкој, а релативно сува зима створила је погодне услове за њихово избијање. За сада није познато шта је тачно изазвало пожар.

Премијер Грчке Алексис Ципрас због ванредне ситуације у Атини хитно прекида посјету БиХ.

МИА је пренијела да грчки медији јављају да је десет особа, највјероватније туриста из Данске, нестало након што су бјежећи од пожара ускочили у чамац и упутили се у непознатом правцу.

Агенције