Ванредно због поплаве у седам општина у Србији

poplave

ЧАЧАК/БЕОГРАД l Због обилних падавина и изливања река и потока ванредна ситуација проглашена је у Чачку, Тополи, Бајиној Башти, Пожеги, Новом Пазару, Ариљу и Лучанима, а у многим мјестима на рекама у Србији, према подацима РХМЗС, превазиђена је граница редовне одбране од поплава.

Најугроженија мјеста на подручју Чачка обишао је премијер Александар Вучић који је обећао да ће већ сутра влада упутити помоћ у та мјеста, а за сутра је заказана и ванредна сједница владе поводом поплава, преноси Тањуг.

До сада је евакуисано више од 400 домаћинстава у Коњевићима и Прељини, а најкритичније је у селима дуж ријеке Чемернице. У Бајиној Башти покренула су се клизишта, неколико кућа је потопљено, а саобраћајнице су оштећене.

У општини Лучани у току је евакуација најугроженијих породица у Ðераћу и Пухову, основна школа данас ради скраћено, а сутра неће бити наставе.

Све остале школе на територији општине Лучани неће радити данас ни сутра. Због изливања ријеке Бјелице саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча – Чачак преко Јелице је обустављен.

ЈП „Рзав“ није у могућности да врши редовно снабдијевање грађанства водом, па ће у току дана бити организовано снабдијевање водом цистернама.

Због изливања ријеке Бјелице саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча – Чачак преко Јелице је обустављен, а током протекле ноћи на територији те општине поплављено је више од 500 хектара обрадивог земљишта, а поплављени су и бројни помоћни објекати, као и управна зграда и пословни простор фабрике „Милан Благојевић“, Дом здравља…

У Пожеги под водом је стотинак кућа и више од 1.500 хектара ораница, а, поред војске, у кризна подручја биће послата и жандармерија, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Ситуација у Новом Пазару је алармантна, евакуисано је 100 становника, а у појединим деловима града нема струје, рекао је Тањугу градоначелник тог града Мехо Махмутовић.

Он очекује помоћ Војске Србије али и других институција и истиче да се у Новом Пазару, који има проблема са бујичним поплавама, руше дивљи мостови који су постављани уз ријеке, а који праве велики проблем.

Иначе, у Новом Пазару Јошаница је однијела два моста- један у близини фабрике Украс и други који се тек изграђује код робне пијаце у том граду, а који финансира Влада Србије.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је код куле Небојша и на ријекама Кубушница, Јасеница и Велики Луг у општинама Младеновац и Сопот, рекао је раније данас директор Београдвода Владимир Баталовић.

„То не значи да није дошло до изливања, само је степен приправности подигнут на ванредни ниво, што значи дежурство 24 сата“, рекао је Баталовић Тањугу.

Према његовим рјечима, на територији Београда нема већих проблема на великим ријекама, Сави и Дунаву, где важи редовна одбрана, сем у зони куле Небојша.

За сад нема опасности ни у Обреновцу и Лазаревцу. Повишени водостаји су на Пештану, Љигу, Колубари и Тамнави, али и даље у границама испод редовне одбране од поплава.

У општини Косјерић у току ноћи био је пресјечен пут према мјесту Сеча Река због набујале ријеке Скрапеж и ангажован је Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ужица на дежурству, док захтјева за евакуацијом није било.

Забрањена је пловидба Савом од Српца до Уне, због високог водостаја и премашене коте ванредне одбране од поплава, изузев ангажованих од Цивилне заштите и институција надлежних за спашавање лица и ствари.

Прекинут је железнички саобраћај Пожега-Чачак, након што се набујала Западна Морава излила код жељезничке станице Јелен До. Вода је прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници, па је жељезнички саобраћај морао бити обустављен.

У Трстенику уведена су пасивна дежурства, а у приправности су и све комуналне службе и јавна предузећа и то је учињено због тенденције пораста водостаја и очекиваних падавина у нарадних 24 сата.

У Поморавском округу за сада нема опасности од изливања ријека, упркос томе што киша пада већ 19 сати, речено је Тањугу у штабовима за елементране непогоде општина Цуприје, Деспотовца, Параћина, Свилајнца и Рековца и Града Јагодине.
НН