Вашингтон: Пријем у част премијерке Српске

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић наставља вишедневну посјету Вашингтону.

Цвијановићева ће присуствовати свечаном пријему у Карнеги институцији за науку који, у њену част, организује Представништво Српске у Вашингтону.

Премијерка Српске истакла је за РТРС да обиљежавање јубилеја стогодишњице подизања српске заставе испред Бијеле куће показује да Срби желе да граде боље односе са Сједињеним Америчким Државама.

Српска православна црква у Америци огранизује у Вашингтону вишедневну прославу стотину година од прокламације америчког предсједника Вудро Вилсона о проглашењу „Дана молитве за Србију“, пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата. Овај значајан јубилеј обиљежава се низом манифестација до недјеље, 29. јула.

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула, Света архијерејска свеправославна литургија биће служена у присуству више архијереја и већег броја свештеника у Саборном храму Светог Николаја Америчке православне цркве /Америчка православна црква је настала од митрополије Руске православне цркве у Америци/.

Поред архијереја СПЦ очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци.

У вечерњим часовима истог дана, планиран је свечани банкет у Националном прес центру. Званице из пословног свијета и свијета политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обиљеже завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сјете пријатеља српског народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

Посљедњег дана прославе, у недјељу 29. јула, биће служена света архијерејска литургија у српској православној Цркви Светог Луке у Вашингтону.

СПЦ организује прославу ових догађаја, препознајући жртве и љубав према српском народу, али сјећајући се и великих пријатеља српског народа у Америци.

Дана 28. јула 1918. године, власт америчког предсједника Вудро Вилсона издала је проглас којим се тај дан одређује за „Дан молитве за Србију“, а тог дана се српска застава вијорила код Бијеле куће, а сва звона цркава широм Америке огласила су се у част српских жртава у Првом свјетском рату.

Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Америци и у жељи да помогну својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини Србији, придружио се српској војсци, а многи од њих се никада нису вратили.

Покровитељ скупа је Српска народна одбрана, чији је први предсједник и оснивач Михаило Пупин одиграо главну улогу у организацији помоћи српском народу током Првог свјетског рата.

У историји САД, изнад Бијеле куће застава неке друге земље вијорила се само два пута – та част указана је само Србији и Француској.

РТРС