Vaskrs u svjetlu Blagodatnog ognja (FOTO)

vaskrs1
TREBINJE l Vaskršnju liturgiju u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju na praznik Hristovog vaskrsenja jutros je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva.
I ove godine crkva je bila premala da primi sve koji su došli da liturgijsko slavlje najvećeg hrišćanskog praznika, pa je veliki broj Trebinjaca ostao u porti hrama.
Svetoj arhijerejskoj liturgiji prethodilo je vaskršnje jutrenje, uoči kojeg je vladika Grigorije svijećama vjernicima prenio Blagodatni oganj, sa kojim je potom litija predvođena episkopom i sveštenstvom tri puta ophodila oko hrama.

vaskrs2
Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, u Trebinje se stihao pred jutrenje, nakon što je cijelu noć putovao sa Sokoca.
Poslije liturgije i pričešćivanja vjernika koji su se za ovu svetu tajnu pripremali kroz vaskršnji post, u porti sabornog hrama vjernicima su dijeljena bojena vaskršnja jaja.

vaskrs7
Sutra, na Vaskršnji ponedjeljak, Blagodatni oganj bi trebalo da bude prenesen u Prebilovce na prvu slavu ovog hrama. Liturgija u Prebilovcima počeće u 9.00 časova, a služiće je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Blagodatni oganj, kojeg nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, a prilikom molitve jerusalimskog partijarha u crkvi Hristovog vaskrsenja, koju bi prethodno komisija temeljno pregledala i zapečatila.
Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

R.S.