Ватрогасци у Српској добијају адекватну опрему

БАЊАЛУКА/ТРЕБИЊЕ │ Наредни дани доносе и велику опасност од избијања пожара.

Посебно је угрожена Херцеговина због чега је Хеликоптерски сервис Српске у Требиње упутио летјелицу за извиђање и осматрање терена. Због опасности која пријети у право вријеме, чини се, долази и Одлука Владе Српске. Њом се ватрогасним јединицама одобрава нешто више од 2,8 милиона за набавку материјално-техничких средстава. Овим новцем биће набављена нова возила и обновљена застарјела опрема.

Камиони старији и од појединих ватрогасаца, неадекватна и исувише стара опрема, недостатак адекватног крова над главом, често без основних средстава за рад, али, ипак херојски. Ватрогасци на југу Српске, иако међу најактивнијима, раде у готово оскудним условима.

– Нама дефинитивно недостају смјештајни капацитети и за људе и за технику, али на срећу ових дана почиње изградња новог Ватрогасног дома у Требињу за који се надамо да ће до краја године бити завршен што би значило да ћемо добити боље услове за живот и рад – каже Трипо Ћук, командир Ватрогасне јединице Требиње.

Колико је ситуација лоша најбоље се видјело на терену. Средином мјесеца, практично голим рукама, користећи се грањем и прућем у околини Љубиња, требињски ватрогасци гасили су пожарну линију на тренутке дугу и више од 20 километара. Ситуацију су тада уз њихов ентузијазам спасили хеликопери, јер возилима купљеним још у бившој држави на терен се тешко стиже.

– Наша опрема је стара, возила поготово. Имамо само једно возило млађе од 10 година. Сва остала су 10 и више година стара, али се трудимо да њих не користимо ако не морамо – истиче Ћук.

За разлику од требињских, ватрогасци у највећем граду Српске не оскудијевају. У савременим условима и са подмлађеним возним парком 92 бањалучка ватрогасца су међу најопремљенијима у Српској, али и у БиХ.

– Возни парк је релативно млад и опрема је нова, новијег датума и од квалитетних произвођача. Што се тиче старосне структуре ватрогасаца она је неповољнија, јер имамо више старијих људи – каже Мирослав Малинић, командир Ватрогасне чете Лазарево, Бањалука.

Да ситуација у свим дијеловима Српске може и треба набоље, сагласни су и у Ватрогасном савезу. На шта потрошити 2.802.000 КМ, колико је износио њихов план за ову годину, а који је одобрила Влада већ знају. Планирали су набавку 12 нових возила, опрему и пумпу за испумпавање. Од свих највише ће добити Бијељина, а Требиња на списку чак и нема.

– Захваљујући тим средствима у овој години, али и у прошлим, скоро свака јединица, односно општина, локална заједница и град добили су по једну и више ватрогасних возила. Један дио даје Ватрогасни савез, један дио локалне заједнице – каже Миле Спасојевић, предсједник Управног одбора Ватрогасног савеза Републике Српске.

Док у Ватрогасном савезу ситуацију за наше услове оцјењују као солидну, наглашавајући да су веће општине углавном добро опремљене, са југа Српске, гдје се љети боре са највише пожара апелују на неопходно обнављање опреме.

Чекајући да их неко чује, са старим камионима и истрошеном опремом дочекују још један топлотни талас који за њихову регију уз високе температуре доноси и велику опасност од пожара.

РТРС