Вечерас игра: ДРАМСКИ СТУДИО „ДАДА“ – КД „ПИНКЛЕЦ“ И ЦЕНТАР ЗА МЛАДЕ ЧАКОВЕЦ

zoo_pravi-manji

Понедjељак, 25. jул – ДОМ МЛАДИХ, 20:30 часова

Драмски студио ДАДА – КД  „Пинклец“ и Центар за младе Чаковец

Сашка Ракеф

„ZOO!“

(по мотивима романа „Ми, дјеца са станице ZOO“)

Режија: Давор Доклеја

ИГРАЈУ:

Вера/ Ена Јагец

Кристин/ Антонија Мрла

Бебси/ Ивана Жулић

Стела/ Хана Марциуш

Никол/ Нина Бочкај

Ана/ Тина Чатлаић

Ванда/ Катарина Пинтарић

Бернд/ Марко Ерлић

Аxел/ Винко Мохарић

Детлеф/ Невен Матоша

Аудио изведба/ Јелена Доклеја (мама) и Игор Бакса (тата)

Сценографија/ Давор Доклеја

Аутор електронске музике/ Филип Варгек

Панк рок музику изводе/ Нина Бочкај (соло), Винко Мохарић (ел. гитара), Ивана Жулић (соло), Катарина Пинтарић (ел.гитара)

Ауторица поезије у представи/ Тина Чатлаић

Костимографија/ Ансамбл представе

Обликовање расвјете/ Невен Таради

Мајстор тона/ Марио Зеленбаба

Графички дизајн/ Дени Пигац

Фотографија/ Ена Јагец

Израда сценографије/ Давор Ткалец и Марио Тополњак

Специјално хвала Вилиму Хачеку за панк пјесму „Доста ми је!”

О ПРЕДСТАВИ

Представа рађена према мотивима романа ”Ми дјеца са станице ЗОО” проговара о актуелним проблемима тинејџера у друштву које полако, али сигурно губи истинске вриједности. Друштво у којем с једне стране индустријски, технолошки и информатички свијет узима маха и чини живот све лакшим, с друге стране друштвени, културни и здрави живот пропада. Друштво у којем заједница тинејџера своје постојање и остварење тражи у виртуалном свијету, у стварном га искривљује конзумирањем синтетских дрога и алкохола. Друштво у којем породица, школа, радна околина и виртуални свијет има заједнички називник – насиље. Друштво у којем су тинејџери изгубљена генерација која своје предности врло ријетко претвара у животне могућности.

Представу темељимо на искуствима полазника/глумаца Драмског студија Дада и љекара школске медицине с подручја малољетничке зависности. Заједнички је пројект Драмског студија „Дада“ КД „Пинклец“, Центра за младе – ЦеЗаМ Чаковец и Координацијског одбора акције Град Чаковец – пријатељ дјеце.

Доб: 12+ (виши разреди основне школе и средњошколци)

Трајање: 50 мин.

НАГРАДЕ:

  1. Assitej у Бјеловару – Награда ”Звјездана Ладика” Давору Доклеји за најбоље драмско педагошко водство
  2. Фестивал хрватских казалишних аматера Пазин, Водице – Најбоља представа у цјелини

О АУТОРУ

САШКА РАКЕФ (11. 4. 1980) је студирала Performance Arts на Central School of Speech and Drama, Лондон, Велика Британија. У наставку се школовала у оквиру позоришних лабораторија и семинара у Словенији, Босни, Србији, Финској и Италији (Алтернативна академија, Мостар, ДАХ центар за позоришна истраживања, Београд, CS Theatrelaboratory, Tenhola, AzTheatre in New Opera Hero, Лондон, итд.).

Њене драме су биле представљене на фестивалима (The Camden Fringe Festival, Roundhouse, Лондон, 2009; Фестивал Патос(офф)ирање, Србија, 2008; The Accidental Festival, Лондон, 2007; Interplay Europe, Лихтенштајн, 2006; European Dreams Festival, Њујорк, 2006; Teden Slovenske drame, 2007… Њена драма Дом је била 2006/07. номинована за Грумово наградо и премијерно је упризорена у Прешерновом гледалишчу у Крању.

Сашкине недавне режије укључују No Pass (The Space, Лондон), Medeja Blossoming  (Културни центар Смедерево, Србија), Полетје с кловном (Клуб Гајо, Љубљана & Лошки одер, Шкофја Лока), Product Medea 4.0 (The Cock Tavern Theatre & Roundhouse, Лондон), Лепо је бити риба доклер ниси на трнку (Креаториј ДИЦ, Љубљана), Час разцвета (Гледалишче ГЛЕЈ). За представу Medeja Blossoming Сашка је добила Велику награду Бранислав Б. Чубриловић за најбољу представу на 4. Мултимедијском међународном фестивалу Патос(офф)ирање, Србија.

Сашка ствара такође представе за дјецу. У коауторству с Драгицом Поточњак написала је радијску игру Rdeča nogavička, која је била извођена на РТВ Словенија; у коауторству с Зораном Рајшичем дјечју игру Водни бик, која је изашла у позоришној ревији ТмачаАрт, БиХ и била упризорена у позоришту Крсманац, Београд, Србија.

Сашка је једна од установитеља међународнога умјетничкога колектива Marvelous World Wide, једна од установитеља nEEd Circuit New Writing Platform у Лондону те иницијатор међународног интердисциплинарног истраживачког пројекта Мит као судбина.

О ПОЗОРИШТУ

„Дада“ је основана 28.01.2004. као позоришна група унутар Центра за младе, ЦеЗаМ Чаковец и од свог самог почетка окупља старије основношколце, средњошколце и студенте жељне проналска и проучавања позоришне умјетности.

Свој назив преузела је из Дадаизма анти-умјетничког покрета с почетка прошлог стољећа. Од оснутка до данас направила је 19 позоришних представа и три улична перформанса. Текстове који су послужили као предлошци за представе узимали су од аутора: Хармса, Хакслија, Чапека,Мажуранићеве, Лисјака, Грима, Колодија, Пирандела, Вендта, а за неке су дјечје представе сами написали сценариј.

Двоструки су добитници награде за најбољу режију на Фестивалу КАМ у Прелогу за представу „Воржишек“ (према причи Карела Чапека) и представу Пинокио (према причи Колодија) те награде за најбољу представу у цјелини на 15. Сусрету професионално вођених казалишта за дјецу и младе Assitej у Бјеловару за представу Вјетропљус (према А. Вендту).

Од почетка 2011. године овај студио прелази из Удруге Центар за младе у Центар за културу и постаје Драмски студио „Дада“ Казалишне Дружине „Пинклец“, те тиме започиње нову еру стваралаштва под окриљем институције и професионалне дружине. Тренутно у Драмском студију „Дада“ дјелује 8 различитих група са преко 100-тињак дјеце у доби од 6 до 26 година.

Драмски педагози који воде групе у студију су дугогодишњи глумци КД „Пинклец“ Јелена Доклеја, Тања Новак, Бруно Контрец, Игор Бакса и Давор Доклеја. Умјетнички водитељ и редатељ од оснивања студија је Давор Доклеја, добитник награде Звјездана Ладика за најквалитетнији драмско педагошки рад на 18. Сусрету професионално вођених казалишта за дјецу и младе Assitej.