Вечерас игра: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ТРЕБИЊЕ & КС „МАЛЕ СТВАРИ“ /пратећи програм

ВЕЧЕРАС ИГРА

Уторак, 24. јул, Културни центар, 20:30

/ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ*/

ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ТРЕБИЊЕ &

КУЛТУРНА СЦЕНА „МАЛЕ СТВАРИ“ ТРЕБИЊЕ

СУМЊА или Confusione dubium

(коришћени су текстови: Самира Садиковића, Биљане Србљановић, Милене Де Поло…)

режија и драматизација: Жељко МИЛОШЕВИЋ

играју:

Митар Милићевић

Анастасиа Андрић

Сара Попадић

Јована Анђелић

Милица Салата

Кристина Пејдо

Милана Нинковић

Маја Шошо

сцена и костим: Милица Јеремић

лектор: Олгица Цице

избор и монтажа музике: Зоран Бегенешић

визуелни идентитет: Јован Видаковић

*представа није у такмичарској конкуренцији

О ПРЕДСТАВИ

Представа настаје из процеса вјежби помоћу којих млади људи, користећи сегменте више драмских текстова, настоје говорити о себи у систему и систему као узроку и поводу за њихов незадовољавајући друштвени положај и статус. Они не нуде рјешења, јер то и није њихов задатак, али својом сценском игром указују на више друштвених аномалија, које имају деструктиван утицај на одрастање, а то јесте њихова обавеза. У исто вријеме они се обраћају, указују и критикују у нади да ће се њихов глас бар за тренутак чути и допринијети бољој бризи о младим људима.

Отклањање представљених, али и других аномалија које негативно утичу на одрастање, те бригу и унапређење квалитета живота младог човјека управо треба да развија систем кроз своје институције и законе, а да ли је то тако… једноставан одговор је у самом називу ове сценске игре.

Фрагментарни приступ драматургији послужио је младим људима, актерима овог позоришног чина, да се поиграју жанровима и сопствено осмишљеним начином и средствима овладавају језиком сцене указујући на проблеме са којим се сусрећу.

О РЕДИТЕЉУ

ЖЕЉКО МИЛОШЕВИЋ

Рођен у Требињу, 15. маја 1965. Дипломирани комуниколог.

Студирао журналистику на сарајевском универзитету до 1992. године, те општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету универзитета у И. Сарајеву.

Добитник међународне награде за допринос развоју драмског одгоја у БиХ  “Грозданин кикот” за 2016. годину.

До сада је режирао 26 представа по текстовима Нушића, Стефановског, Ромчевића, Б. Србљановић, Борхеса, Булгакова, Јонеска, Кољаде, Музе Павлове, Мрожека, Марка Камелотија, Ефраима Кишона и других, те 19 представа за дјецу.

Радио је и као асистент режије са редитељима: Димитријем Јовановићем, Мирославом Трифуновићем, Сашом Латиновић, Сашом Волићем и Филипом Гајићем.

Као актер на сцени иза себе има готово 40 премијера, а играо је и неколико мањих улога у ТВ и филмским остварењима.

Идејни је творац, сценариста и водитељ ТВ серијала “Херцологија” и ТВ квиза “Галиот”, те више радио емисија.

Селектовао, био члан и предсједавао у више састава жирија позоришних фестивала аматерског и професионалног нивоа.

Добитник више награда на домаћим и међународним фестивалима, како за глумачка тако и за редитељска, драматуршка и сценографска остварења.

Аутор је седам драма, од чега пет за дјецу; три су објављене у књизи “Њежни снови” у издању “Задужбина Петар Кочић” Бања Лука – Београд, а поезија му је објављивана у више листова и часописа, док су неке пјесме превођене на македонски, словеначки и албански језик.

Оснивач је Културне сцене “Мале ствари” у оквиру које 2006. покреће и интердисциплинарни фест Дани Малих ствари, фестивал професионалног позоришног стваралаштва малих форми/малих сцена.

Такође, суоснивач је једне од првих независних културних сцена БиХ Алтернативе “Rhinocervus”, 1986. године. Ова сцена је окупљала више од 50 младих стваралаца из различитих области умјетничког израза и интезивно је дјеловала до 1990. године.

Ради у ЈУ Културни центар Требиње као управник Градског позоришта Требиње.