Вечерас игра: НВУ „ЕгоКулт“ и Гимназија „Петар I Петровић Његош“ Даниловград

ВЕЧЕРАС ИГРА

Културни центар, 20:30

НВУ ЕгоКулт и Гимназија Петар I Петровић ЊегошДаниловград

По тексту Бојане Шолаје

О ЋУТАЊУ И ДРУГИМ ИМИТАЦИЈАМА СРЕЋЕ

Режија: Бојана Шолаја, Анђела Новаковић, Мирослав Минић

  

ИГРАЈУ:

Каћа Жарић, Мирјана Спаић, Никола Калезић, Јелена Гојчевић, Анастасија Бојић, Маја Дамјановић, Валентина Станков, Данило Спасојевић, Миа Мараш, Дорис Лалевић, Димитрије Остојић, Миљана Јовановић, Анђела Јововић, Јован Мијајловић, Итана Драгојевић, Данило Булатовић, Балша Вукчевић, Магдалена Јововић, Маша Јањушевић, Миа Ђоловић, Милена Мугоша, Милена Богетић, Милош Тиодоровић, Лука Шћекић, Вук Жуњић, Марио Триповић, Леон Бркановић, Александар Бошковић, Далибор Калуђеровић, Марија Марковић, Лука Шћепановић и Инес Рудовић.

 

О ПРЕДСТАВИ

О ћутању и другим имитацијама среће говори због чега је важно пустити глас, који ће објаснити да ћутање није срећа, већ само њена имитација. Циљ представе је подизање свијести о значају личне одговорности у животу мањинских група, смањење предрасуда, кроз повећање ангажованости младих, истицање значаја волонтеризма у заједници, повећање степена толеранције, те учења различитости кроз другачије начине функционисања и рјешавања проблема. Представа говори о маргинализованим категоријама: зависницима, дјеци без родитељског старања, злостављанима, избјеглицама и Ромима. У седам сцена приказује ситуације из њихове свакодневице, као и унутрашње борбе са проблемима у којима су се нашли. У посљедњој, осмој сцени, шаље се порука којом се подстиче одговорност појединца да се укључи у рјешавање проблема поменутих група.

Премијера представе „О ћутању и другим имитацијама среће“ била је 17. фебруара 2017. године у даниловградском Центру за културу, а након тога играна је 28. марта у КИЦ-у „Будо Томовић“ у Подгорици и 19. априла у Културном центру “Никола Ђурковић” у Котору. Била је дио званичне селекције 47. Фестивала драмских аматера Црне Горе, који је одржан од 12. до 18. јуна 2017. године у Бијелом Пољу.

У оквиру пратећег програма 30. Барског љетописа представа „О ћутању и другим имитацијама среће“ играће 8. августа на Љетњој позорници у Бару, а у септембру на ФИАТ-у (Фестивал интернационалног алтернативног театра) у Подгорици.

Представа „О ћутању и другим имитацијама среће“ проглашена је за најбољу представу на 47. Фестивалу драмских аматера Црне Горе, који је одржан од 12. до 18. јуна 2017. године у Бијелом Пољу, под покровитељством Министарства културе Црне Горе и Општине Бијело Поље у организацији ЈУ Центра за дјелатности културе “Војислав Булатовић – Струњо“. Представа је, такође, у Бијелом Пољу добила и Награду за најбољу режију, као и Награду за најбољег најмлађег глумца Фестивала (Магдалена Јововић)

АУТОРСКИ ТИМ

Ученица трећег разреда Гимназије “Петар I Петровић Његош” Бојана Шолаја је аутор текста, а уз њу режију потписују директор НВУ “ЕгоКулт” и професор психологије Анђела Новаковић и професор књижевности Мирослав Минић. У представи глуми и статира више од 40 ученика Гимназије из Даниловграда.

Бојана Шолаја завршила је трећи разред Гимназије „Петар I Петровић Његош“. Од 2010. године водитељ је емисија „Радозналица“ и „Будилник“ на Радију Црне Горе. Године 2015. постаје члан Мреже Златних савјетника Институције заштитника људских права и слобода Црне Горе. Од тада учествује на конференцијама, семинарима и осталим активностима које Зашитник организује у сарањи са међународним организацијама међу којима је и „Save the children“. Учествовала је на VII засиједању Дјечијег парламента у Скупштини Црне Горе, гдје је била једна од три копресједавајућа. Са Центром за права дјетета Црне Горе, који организује овај догађај, има дугогодишњу сарадњу и учествује у активностима које спроводи, међу којима је било и оних које су организоване у сарадњи са УНИЦЕФ-ом.

Анђела Новаковић професор је психологије у Гимназији „Петар I Петровић Његош“ у Даниловграду. Психотерапеут је са вишегодишњим искуством у раду са породицама и индивидуално. Директор је НВУ „Его култ“. У протекле четири године има велики број реализованих пројеката који су подразумијевали рад са младима, теже запошљивим категоријама и лицима са инвалидитетом.

Мирослав Минић професор је књижевности у Гимназији „Петар I Петровић Његош“. Дугогодишњи је новинар. Био је уредник рубрике за културу у дневним новинама „Република“. Стални је сарадник часописа „Монитор“и филмског „Camera lucida“. Од 2011. ПР је филмског фестивала UnderHill Fest. Аутор је двије изложбе колажа „Дневник читања“ и „Нови Дневник читања“, које је радио заједно са ученицима (Дворац Петровића у Подгорици). Глумио је у документарној драми „Седам“ у режији Данила Маруновића (премијера у Црногорском народном позоришту, марта 2015). Добитник је Награде за најбоље примјере добре праксе, који подстичу и промовишу предузетничко учење.