Aktuelno

Večeras igra: POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Igraju:

Venjamin – Luka MARJANOVIĆ/Kemal FAZLIĆ

Slavica – Amila ŠEĆERBEGOVIĆ

Ožiljak – Muris VEHABOVIĆ

Sine – Elmedin ALIĆ

Sila – Anisa PRAČIĆ-ŠEHIĆ

Tanja – Amila BEŠIROVIĆ

Blizanac – Adnan DŽEKIĆ

Foma – Amra MUSEMIĆ

Ana – Armela SALETOVIĆ

Larisa – Ena KARADŽIN

Tanja mama – Samira MUJABAŠIĆ

Žana – Emina SINANOVIĆ

Majk – Dejan GEGIĆ

Saradnici režisera u radu sa grupom – Anela HUREMOVIĆ i Dženana PAČARIZ

Adaptacija teksta – Amila BEŠIROVIĆ

Scenografija – Amra DEDIĆ

Scensko svjetlo – Tarik OMERĆEHAJIĆ i Azur RAMAŠ

Ton – Nermin BRKOVIĆ i Ademir OMERĆEHAJIĆ

Izbor muzike – Anela HUREMOVIĆ

Šminka – Meliha HAMZIĆ

Frizure – Melisa TELAREVIĆ i Saša PAVLOVIĆ

(Trajanje: 80 minuta)

O POZORIŠTU MLADIH TUZLE

Pozorište mladih Tuzle je osnovano u martu 2008. godine na inicijativu Udruženja „Mladi Tuzle“ i studenata glume i produkcije Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, a registrovano je kao nevladino, apolitično i neprofitno udruženje.

Programski ciljevi rada Pozorišta mladih Tuzle su razvijanje edukacijskih programa, pokretanje kulturno – umjetničkih projekata, profesionalizacija pozorišne umjetnosti i osmišljavanje audio-vizuelnih i filmskih projekata, a sve sa misijom promocije omladinske kulture i podsticanje odgoja mlade pozorišne publike.

Jedan od kontinuiranih projekata koje Pozorište mladih Tuzle realizuje svake godine jeste projekat „Dramski studio za djecu i mlade“ (škola glume, plesa, muzike, kostimografije, scenografije), koji svake godine pohađa oko 150 polaznika uzrasta od 6 do 29 godina.

Polaznici završni ispit polažu radeći na istraživanju problema u zajednici, te pisanju scenarija i pripremanju pozorišnih predstava na osnovu rezultata istraživanja. Cjelokupan proces vode njihovi lideri, saradnici, mentori. Tako je do sada nastalo edukovano 4.580 polaznika, koji su producirali 52 različite pozorišne predstave koje se igraju širom BiH i regije.

O PREDSTAVI „HOĆU KUĆI“

Kao rezultat rada starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade Pozorišta mladih Tuzle za 2017. godinu, nastala je ispitna predstava „Hoću kući“. Predstava je rađena po motivima teksta „Kući“, autora Ljudmile Razumovske.

Rad sa grupom i režiju potpisuje Adnan Mujkić, a adaptaciju teksta Amila Beširović. Saradnici/asistenti u radu sa grupom su Anela Huremović i Dženana Pačariz.

Predstava „Hoću kući“ govori o beskućnicima, o djeci koja su prepuštena sama sebi. Priča prati njihovu neprekidnu borbu u potrazi za identitetom. Oni žele promjenu svog stanja, izlaz iz grčevite borbe za komad hljeba.

Iako se čini da u takvim okolnostima nema mjesta za ikakvu vrstu vjerovanja, sva ta djeca ipak žele vjerovati u postojanje nekog drugačijeg svijeta koji će otkloniti njihove muke. Za neke od njih, taj svijet podrazumijeva bijeg iz države ili bijeg na bilo koje mjesto koje će obezbijediti sigurnost njima i ljudima koje vole, dok je za druge taj svijet zapravo onaj viši, produhovljeni nivo, koji će odagnati ovozemaljsku bol i patnju.

Sva ta djeca stvaraju sopstvenu iluziju kuće i imaju drugačiji pojam porodične zajednice i ljubavi, jer im se nikad nije pružila prilika da tu zajednicu zaista upoznaju.

Pored primarne teme predstave koja se odnosi na beskućnike, radnjom se provlače i mnoge druge teme poput prodaje organa, prodaje kose, prostitucije, organizovanog prosjačenja, religije… Svi likovi u predstavi, bez obzira na godine, pol, životne principe i društveni status, bez obzira na dileme s kojim se suočavaju, bore se da pronađu sebe i mjesto kojem pripadaju. Iako su putevi kojim se kreću i sredstva kojim se služe međusobno različiti, svi likovi imaju isti cilj – promjenu stanja u kojem se nalaze. Imaju potrebu da konačno budu primijećeni, saslušani i prihvaćeni – da dođu kući.

U predstavi igra 39 polaznika raspodijeljenih u tri podjele/alternacije uloga.

 

O REDITELJU

ADNAN MUJKIĆ, rođen je 3.7.1985. godine u Tuzli. Godine 2009. diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla u klasi profesora Miralema Zubčevića, a magistrirao je 2016. godine u klasi profesora Vlade Keroševića. Jedan je od osnivača Pozorišta mladih Tuzle gdje je danas angažovan kao glumac i dramski pedagog u radu na edukaciji djece i mlade.

Igrao je u predstavama Pozorišta mladih Tuzle, Narodnog Pozorišta Tuzla i Teatra Kabare Tuzla. Iza sebe ima 31 potpisanu režiju predstava za djecu, mlade i odrasle i 17 nagrada sa niza festivala u BiH i regiji.

Za svoj rad 2017. godine dobio je najveće priznanja grada Tuzle za doprinos u razvoju kulture i umjetnosti, a iste godine dobitnik je i međunarodnog priznanja “Grozdanin kikot” za doprinos razvoju dramskog odgoja.