Вечерас се завршава омладински позоришни камп и фестивал „Агон“

ТРЕБИЊЕ │ Извођењем посљедње такмичарске представе – „Револуција“ Театра Федра из Бугојна и додјелом признања и награда, вечерас ће у Дому младих Требиње бити свечано затворен први омладински позоришни камп и фестивал „Агон“, који је, у организацији Kултурне сцене „Мале ствари“ Требиње, у протеклих пет дана окупио шездесетак младих глумаца и позоришних радника из Завидовића, Добоја, Бугојна, Читлука и Требиња.

Представа „Револуција“ почиње у 19 часова, уз слободан улаз, након чега ће бити одржан округли сто о овом остварењу.

Уколико то временски услови дозволе, перформанс учесника кампа и радионица, под руководством глумице Слађане Зрнић, првакиње Народног позоришта РС, биће одржан у 22 часа, у центру града, између два објекта хотела „Платани“.

У супротном, перформанс ће бити изведен у сали Дома младих.

Додјела признања и награда и свечано затварање фестивала најављено је за 23 часа у Дому младих, а о најбољима ће одлучити жири фестивала у саставу: Ана Рудакијевић, глумица, предсједник и чланови: Исхак Јалиман, позоришни и филмски продуцент из Сарајева и проф. Жана Видаковић, компаративиста.

Награде фестивала дођељују се за: најбољу представу у цјелини, најбољу режију, колективну игру, најбоља глумачка остварења (за двије женске и мушке улоге), као и за најбољу представу по просјечној оцјени свих учесника смотре, а према слободној процјени жирија, похвале се могу додијелити и мимо ових категорија.

Подсјетимо, од сриједе, 22. авггуста, на Ушћу код Ластве одржавао се едукационо-окупациони позоришни камп, а на сцени Дома младих одигране су фестивалске представе – „Сумња“, рађена у копродукцији Kултурне сцене „Мале ствари“ Требиње и Градског позоришта Требиње“, Ифигенија” Центра за културу Завидовићи, “Смак свита” Драмске скупине ХKУД “Дидак” – жупа Граднићи (Читлук), те представа “Пола – пола” Драмске групе ЈУ Гимназија “Јован Дучић” Добој.

Током кампа на Ушћу позоришне радионице водили су глумица Слађана Зрнић (сценски покрет) и глумац Мирољуб Мијатовић, докторанд драмске педагогије Универзитета у Загребу и руководилац Дјечије сцене Босанског народног позоришта Зеница (процесна драма).

Покровитељ пројекта је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, уз подршку Града Требиња, партнери су Одред извиђача Требиње и Дом младих Требиње, а сарадници на пројекту – Народно позориште РС Бањалука, Босанско народно позориште Зеница и Хрватско народно позориште Мостар.

В.М.