Велика заинтересованост за звање „Управљач чамцем“

ТРЕБИЊЕ│ Око педесет кандидата из свих општина Источне Херцеговине, данас је у Требињу полагало теоријски и практични дио испита за звање „Управљач чамцем“ који је организовала Ј.У. “Екологија и безбједност Требиње”, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, Лучком капетанијом Брчко .

Према ријечима Стевана Бекана, директора Ј.У. “Екологија и безбједност Требиње“, полагање за управљање чамцима на унутрашњим водама и на мору је веома корисно.

„Људи су дошли из различитих разлога, неко из хобија, неко због професије коју обавља. Имали смо прилику да предавања обави Лако Синикић из подручне јединице капетније у Брчком, професионалац са великим искуством. Онда је обављен писмени тест па затим практични“, објаснио је Бекан и додао да ће сви полазници који положе испит добити увјерење да посједују способност за управљање чамцем.

„Ми смо из наше јавне установе омогућили двојици службеника да се обуче јер је нама то потребно за ситуације спасавања на води, имали смо и четири кандидата из ХЕТ-а, а било је ту и суграђана који имају чамце и барке у Херцег Новом“.

Kрајем августа ће се у Требињу организовати слична обука, с тим што ће се овај пут полагање омогућити  и кандидатима из Црне Горе, а – како Бекан истиче – најзначајније је то да се полазници не би излагали додатном трошку и одлазили у Брчко.

Јово Руњевац каже да је добро знати правила и начин како управљати чамцем.

„Већ дуже вријеме се дружим са водом и на ријеци проводим доста времена и ова обука и полагање ће нам свима који смо данас били овдје сугурно значити“, каже он.

Дејан Правица се пријавио из хобија и велике љубави према чамцима.

„Врло интересантно а уједно није ни скупо. У будућности ће ми сигурно користити. Ја много путујем, имам често прилику боравити на начијим чамцима, јахтама и глисерима и сматрам да треба искористити ову прилику када су нам је већ ови људи из Градске управе обезбиједили. Желим у будућности да имам и свој чамац. Обука није била тешка, јер је све било велико искуство и срећан сам што сам учествовао“, закључио је Руњевац.

Такса за полагање испита износила је  укупно 102 KМ.

С.П.