Велика журка: Додик еврима китио трубаче

765-430-224711807573b43cab8dadedb815887f

ГУЧА l Три оркестра свирала су за домаћина Сабора у Гучи, председника Републике Српске Милорада Додика. Орило се у „Боћића авлији“, а како налаже српски обичај, домаћин је закитио трубаче са 50, а онда и 100 евра.

Са високо подигнута три прста, док су у позадини трубачи свирали „Марш на Дрину“, у Гучу је стигао председник Републике Српске Милорад Додик, у пратњи амбасадора трубе Бобана Марковића и председника Саборског одбора Слободана Јоловића.

„Овде треба да се веселимо. Нека се звук трубе заувек чује, нека не стане и не престане. И да генерације које се тек рађају знају да се овде деценијама чује труба као порука нашег националног интегритета и жеље за слободом“, рекао је домаћин овогодишњег Сабора трубача Милорад Додик.

Уз интонирање саборске химне „Са Овчара и Каблара“ и подизање саборске заставе отворен је 56. Драгачевски сабор трубача.

На отварању био је и најпознатији трубач кога је Гуча изнедрила, амбасадор овог инструмента Бобан Марковић.

А онда се кренуло под шатре…

На менију су били качамак и познати драгачевски кајмак и сир. Наравно, након тога уследили су купус и печење као препознатљив јеловник Сабора трубача.

Додик је обишао све значајне дестинације у Гучи, а на излазу из цркве сачекао га је један Краљевчанин и даривао му позлаћен крст, ручни рад.

„За правог српског домаћина“, рекао му је тај самоуки уметник.

Цеца одушевила сабораше

Вече пре свечаног отварања Сабора, у Гучи је концерт имала Светлана Ражнатовић.

Киша која је претила да ће покварити расположење стала је таман када треба, па је Гуча углас певала Цецине хитове. Концерт је одушевио сабораше, странци и домаћи заједно су ђускали у ритмну њених нових и старих хитова.

Блиц