Великани културе као путокази за будућност

ТРЕБИЊЕ │ У позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одиграна представа „Корак у будућност“, ауторски пројекат музичара, писца и глумца Ненада Јанковића, познатијег као Др Неле Карајлић, и књижевника Вулета Журића.

Надреално путовање у будућност – у драмској алегорији ауторског двојца, а изведби познатих глумачких имена Србије и Републике Српске – води преко прошлости и великана наше националне културе – Његоша, Дучића, Кочића, Нушића и Тесле – чија нам животна искуства и свевремерни цитати, као својеврсни путокази на раскршћима историје, казују о искушењима и страдањима, побједама и слави нашег народа.

„Нема ништа важније од културе, лажу вас да је економија битнија. Не може да буде ни економије ако не постоји култура. Прво се један народ организује, направи свој културни модел, а онда направи напредак у економији. Прво је био Бетовен, а онда је дошао Мерцедес. Није могло бити супротно“, каже један од аутора Др Неле Карајлић, додајући да је ова представа управо покушај да наш човјек схвати значај културе за општедруштвени развој, да се млади упознају а старији подсјете да и наша култура има великане захваљујући којима у будућност можемо корачати подигнуте главе.

„Јер, није битање ко је јачи и богатији – већ ко иза себе има дубље коријене. У посљедних двадесет година ми од страха спушамо главу. А како каже једна пјесма: Не можете да видите дугу уколико не подигнете главу. Кочић, Дучић, Андрић и други наши великани служе управо да ту главу подигнемо“, каже Др Неле Карајић.

Гостовање представе омогућила је организација „Позитивне снаге Српске“, која ће сутра у башти хотела „Платани“, од 11 часова, приредити и промоцију књиге Др Нелета Карајлића „Солунска 28“.

„Покушавамо да широм Републике Српске – од села до градова – промовишемо државотворну идеју културне, духовне и просвјетне обнове Републике Српске. Без културне, духовне и просвјетне обнове – ми немамо шта да тражимо: култура је крвоток једног народа и и свугдје тамо гдје не дође култура и други разни видови друштвеног активизма – ти крајеви и мјеста се гасе“, истиче Далибор Рачић из „Позитивних снага Српске“.

Р.С.