Велики човјек и његово дјело: Уочи 39. Меморијала „Јово Ђурић“

ОK ЈУГОМЕТАЛ ИЗ 1972. Стоје, слијева на десно: Јово Ђурић, Жарко Јањић, Слободан Турањанин, Божо Бобан Турањанин; чуче: Жарко Рикало, Гајо Kрунић, Драган Јанковић и Мирсад Kалаба. (Из приватне архиве Жарка Јањића)

ЉУБИЊЕ │ У Љубињу ће у суботу, 16. септембра, бити организован 39. меморијални одбојкашки турнир „Јово Ђурић“ и на њему ће, уз домаће Љубиње – Банком, наступити екипе Гацка из Гацка и Маглића из Фоче.

Такмичарски дан ће почети утакмицом између Љубињаца и Гачана у 9,45 часова, након чега је у 11,45 планиран одлазак на градско гробље и полагање цвијећа на гроб покојног Јова Ђурића (1936 – 1973), па онда у  12,15 и свечано отварање овогодишњег једнодневног турнира.

У првом поподневном сусрету (у 13 часова) огледаће се Маглић и Гацко, а у 14,30  – Маглић и Љубиње Банком.

По завршетку такмичења биће додијељен пехар најуспјешнијој екипи турнира и пехар најбољем играчу – а кога ће ове године, први пут откако се меморијали одржавају. изабрати жири састављен од старијих љубињских одбојкаша, (међу којима неки били и саиграчи покојног Јове Ђурића), чиме домаћи клуб жели и на тај начин да им ода признање за некадашњи спортски ангажман.

Меморијални одбојкашки турнир „Јово Ђурић“ један је од најстаријих меморијала у БиХ, па и на просторима цијеле бивше Југославије!  Организује се у знак сјећања на репрезентативца бивше Југославије, некадашњег првотимца новосадске Војводине, те још низа српских прволигаша, ријечког Kварнера и, што је за ову прилику посебно важно – утемељивача модерног одбојкашког клуба у његовом родном Љубињу. Прво Партизана, потом Југометала, чију традицију маставља Љубиње Банком¨!

Ђорђе Ђурић

Иако је трагично преминуо у саобраћајној несрећи 3. априла 1973. године, Јово Ђурић остао је синоним љубињске одбојке и деценијама послије смрти. У љубињском клубу, чије је темеље ударио, послије ће прве спортске кораке начинитии  његов млађи син,  Ђорђе Ђурић, који ће се послије,  као репрезентативац СР Југославије, 1996. године, окитити бронзаном одбојкашком медаљом на Олимпијади у Атланти!!! А и некадашњи градски малишани којима је Јово био узор направиће касније прави спортски подвиг – и једну годину, са ОK Љубињем, провести  у Првој савезној лиги бивше Југославије, у елитном друштву, од када ће Љубиње сви, с пуним правом,  почети да зову – градом одбојке!

Уз овај кратки запис доносимо вам и посљедњу спортску фотографију Јове Ђурића, снимљену у јесен 1972, на којој је он као тренер, играч и капитен тадашњег љубињског Југометала, тима из којег ће потом израсти оно Љубиње  – о коме ће се у спортским круговима с дивљењем причати и писатии од Сежане до Ђевђелије! Земља ће се послије  распасти,  ОK Љубиње мијењати рангове такмичења, али неће престати да његује успомену на Јову Ђурића, послије чије смрти нико више у љубињским одбојкашким клубовима, ни у Југометалу, ни у Љубињу, није обукао дрес са бројем „један“ –  сматрајући се недостојним да наслиједи тог великог играча…Играча у чији ће спомен бити одигран и овај најновији турнир у суботу.

Жарко ЈАЊИЋ