Aktuelno

Veliki podstrek za pčelare početnike: PODIJELJENO JOŠ 20 PČELARSKIH PAKETA

TREBINJE │ Agrarni fond Grada Trebinja danas je podijelio pčelarske pakete za 20 pčelara početnika koji su članovi udruženja i javili su se na javni poziv.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, ističe da je ovo osmi javni poziv koji su raspisali ove godine za pomoć pčelarima.

„U proljetnoj sezoni smo podijelili 20 paketa, sada još ovih 20, dakle ukupno 40, za šta je Agrarni fond i Grad Trebinje izdvojio ukupno 23.000 maraka”, naveo je Dutina .

On je rekao da pčelarski komplet sadrži podnjaču, dvije kocke, ramove, satne osnove, hranilicu i poklopac, sve što je osnova košnice, te da je svaki pčelar dobio po pet košnica.

„Agrarni fond je uz podršku gradonačelnika prepoznao probleme u poljoprivredi i odlučili smo se da narednih godina više ulažemo u taj sektor kako bi kroz razvoj poljoprivrede podržali i razvoj turizma“, istakao je Dutina, dodajući da je njihov cilj da se u trebinjskih ugostiteljskim, prehrambenim i drugim objektima prodaju isključivo domaći proizvodi.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je poželio pčelarima sretan početak ovog posla istakavši da je ovo za njih veliki podstrek.

„Ovo će ljudi koristiti za svoje potrebe, da se razvijaju. Oni će u Agrarnom fondu imati i stručnu pomoć stručnjaka, koji će uputiti naše pčelare da prave čist i kvalitetan med, a već imamo potvrde iz Italije da je naš med najkvalietetniji na Balkanu“, istakao je Petrović.

On je naveo da će uskoro biti nabavljeno i nekoliko spacijalizovanih mašina koje će pakovati hercegovački med u manje posude i kese, a koje će se koristiti u trebinjskim hotelima i ugostiteljskim objektima.

Petrović je dodao da će za nekoliko mjeseci nabaviti i 50 uređaja za pakovanje svih proizvoda koji se na prirodan način prave u Trebinju, poput domaćih sokova, džemova, smrznutog voća i krompira.

Nama je u ineteresu da brendiramo Trebinje sa domaćim proizvodima. Ovo je velika pomoć za razvoj turizma u našem gradu”, naveo je Petrović.

Istakao je da će svaki projekat koji Agrarni fond bude prepoznao kao kvalitetan u razgovoru sa građanima, Grad Trebinje finansijski podržati.

Milorad Bjelica je pčelar početnik koji ima pet košnica. Presrećan je što je dobio ovu pomoć.

„Hvala Agrarnom fondu i Gradu Trebinju na ovoj pomoći. Mnogo mi znači posebno što sam na početku. Tek sam počeo pa vidjećemo kako će ići“, rekao je Bjelica.

Dušan Popović je mlad pčelar koji je odlučio da se pčelarstvom bavi iz ljubavi.

„Kao početniku ova pomoć mi mnogo znači.Ovo mi je prva donacija i mnogo sam zahvalan. Imam nekoliko košnica, nadam se proširenju“, rekao je Popović.

D.R.