Великом јубилеју Хидоелектране „Требиње 1“ придружили се физичари

ТРЕБИЊЕ │ Огледима и експериментима у холу машинског дијела бране Грачарево,  Друштво физичара источне Херцеговине придружило се обиљежавању пола вијека од пуштања у рад Хидроелектране „Требиње 1“.

Чланови друштва и млади физичари из Требиња, данас су основцима из Невесиња, који су боравили у обиласку највеће бране у региону показали огледе са којима нису имали прилике да се сусрећу у редовној настави и како физика може да се примијени у занимљиве сврхе.

„Они су са стручним особљем Хидроелектрана на Требишњици сазнали из прве руке како функционише рад хидроелектране, како настаје струја и како је преносимо до наших домова“, рекао је професор физике Доброслав Слијепчевић.

У посјети брани Гранчарево протеклих  дана били су ученици шестих разреда требињских основних школа, а наредне седмице Хидоелектрану „Требиње 1“ посјетиће основци из других источнохерцеговачких општина.

Брана Гранчарево пуштена је у рад 25. марта 1968. године. У част овог великог јубилеја Хидроелектране на Требишњици ће током године организовати низ активности, којима ће бити обиљежено 50 година успјешног рада.

М.И.