Vigermark: BiH su potrebni lideri za donošenje teških odluka

20150423091610_301408
SARAJEVO l Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da su BiH sada, više nego ikada, potrebni lideri koji mogu prevazići „svoje uske političke, stranačke, nacionalne, etničke, pa možda čak i neke poslovne interese“, i koji treba da počnu da razmišljaju o opštem dobru za cijelu BiH.
„Utisak koji sam do sada stekao jeste da su građani spremni za promjene. Pravo je pitanje jesu li onda politički lideri spremni za promjene. Neće biti jednostavno. Biće potrebno dosta hrabrosti, ali spremni smo da pružimo podršku onima koji su hrabri“, naveo je Vigemark.
On je za „Dnevni avaz“ rekao da je sada, nakon odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, sve u rukama domaćih političkih lidera koji treba da u kratkom vremenskom roku iskoriste „nezapamćenu priliku“.
Vigemark je za naredne mjesece najavio snažan lični angažman, ističući da je uvjeren u uspjeh BiH, kao i da taj optimizam dijele i političari u BiH koji su mu potvrdili spremnost za provođenje socijalnih i ekonomskih reformi.
On je naglasio da uspostavljanje mehanizma koordinacije, bez obzira na model, ni na koji način ne utiče na nadležnost. „To nije institucionalno, već političko pitanje“, rekao je šef Delegacije EU u BiH.
Vigemark upozorava da ovaj proces, ukuljučujući reforme, zahtijeva mukotrpan i stručan rad, kao i donošenje teških odluka.
Srna