Više nema „zaključavanja ljubavi“ na pariskom mostu

Mandatory Credit: Photo by WITT/SIPA / Rex Features (1465196c)  'Love Locks' on the Pont de l'Archeveche, Paris, France  Padlocks on the Pont de l'Archeveche, Paris, France - 24 Sep 2011

Mandatory Credit: Photo by WITT/SIPA / Rex Features (1465196c)
‘Love Locks’ on the Pont de l’Archeveche, Paris, France
Padlocks on the Pont de l’Archeveche, Paris, France – 24 Sep 2011

Romantične duše će morati da pronađu neki nov način da bi dokazale svoju ljubav. Od 1. juna na čuvenom pešačkom mostu u Parizu „Pont des Arts“ biće zabranjeno postavljati katance kao zalog ljubavi.

Naime, ljubavni parovi su godinama na ogradi mosta postavljali bravice ispisane svojim imenima, a ključeve bacali u Senu, kako bi njihova ljubav trajala večno.

Prema pisanju lista Figaro, od ponedeljka, tokom nedelju dana, biće sprovedena akcija „otključavanja“ Mosta umetnosti, tokom koje će biti skinuti svi katanci, a koja će biti propraćena umetničkim performansom koji će trajati do kraja leta.

Ritual kačenja katanaca davao je izvesni šarm mostu, koji je izgrađen 1804. za vreme vladavine Napoleona kako bi povezivao Luvr sa ostalim delovima Pariza.

Prisustvo na hiljade metalnih bravica, međutim, počelo je da predstavlja ozbiljnu pretnju za strukturu mosta i po mnogima da narušava izgled građevine koja je pod zaštitom države.

Deo ograde se 2014. srušio pod težinom katanaca, zbog čega je most morao da bude zatvoren na nekoliko sati.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je zaljubljene parove da katance zamene selfijem. Ostaje da se vidi da li će taj njen predlog biti prihvaćen.

B 92