Више од 16 милиона КМ за запошљавање

БАЊА ЛУКА | Предсједник Економско-социјалног савјета Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас у Бањалуци да је за реализацију Акционог плана запошљавања у овој години предвиђено издвајање више од 16 милиона КМ да би било запослено 1.250 лица.

„Акциони план запошљавања Републике Српске је добар, а Влада је свих претходних година учествовала у његовом финансирању, осим ове гдје ће средства обезбиједити Завод за запошљавање Републике Српске“, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, Влада Српске посебну пажњу је посветила запошљавању борачких и социјално угрожених категорија друштва и повећању плата у реалном сектору, смањењем фискалних и парафискалних намета.

Он је навео да је на сједници Економско-социјалног савјета разматран и извјештај о реализацији Акционог плана запољшавања у прошлој години у коме се наводи да су планом запошљавања биле обухваћене све категорије становништва за шта је утрошено 14 милиона КМ.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић каже да послодавци нису у потпуности задовољни начином стимулације новог запошљавања.

„Знамо да је Влада Републике Српске у тешкој финансијској ситуацији и зато предлажемо другачији начин стимулације запошљавања. То би значило умањење пореза и доприноса за новозапослене раднике, а не давање новца унапријед послодавцима за запошљавање“, рекао је Шкребић и напоменуо да би дио средстава за порезе и доприносе требало да буде ретроактивно враћен послодавцима.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да синдикат не подржава предложени Акциони план за запошљавање Републике Српске и да Пореска управа мора да саопшти колико је заиста пријављених новозапослених радника.

„Ново запошљавање подржавамо, али све мора бити уређено на бољи и квалитетнији начин и морају бити обезбијеђени основи услови за живот радника. Далеко би ефикасније било да Влада Српске изнађе средства за запошљавање рањивих категорија, а да буде измијењен Закон о посредовању при запољшавању на начин да буде повећана накнада радницима који издвајају новац у Завод за запошљавање“, додала је Мишићева.

Економско-социјални савјет Српске разматрао је и информацију о активностима на реализацији пројекта „Економско-социјална платформа“.
РТРС