Više od 3.000 džihadista u srcu Balkana

20150331174239_297188
RIM/SARAJEVO | Procjenjuje se da se oko 3.000 selefija nalazi u srcu Balkana, neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, ne računajući one koji se već nalaze u svetom ratu u Siriji i Iraku.

Ovaj podatak posebno zabrinjava italijanske vlasti upravo zbog geografske blizine. Prošle nedjelje italijanske specijalne jedinice pokrenule su kontraterorističku operaciju pod nazivom „Balkanska veza“, čiji je cilj razbijanje islamističke ćelije koja se nalazi na sjeveru Italije, prenosi „Breitbart News Network“.

„Italija budno prati dešavanja u BiH“, kaže Ruđero Korijas, italijanski ambasador u BiH.

„Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak“, kaže Korijas i dodaje:

„Geografska blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH“, rekao je Korijas.

„Breitbart“ navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima centralne Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku, o svemu ovome kaže: „Nisam srećan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata treba da odu u Siriju, ne mogu reći ne.“

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u februaru se vijorila zastava Islamske države, koja je ubrzo nestala.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su etiketirani kao „globalni terorista“ i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Ambasadu SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora.

„Ti ljudi najavljuju da će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće“, kaže Esad Hećimović, novinar i ekspert za islamski ekstremizam, koji dodaje:

„Ne shvatate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Evropu“, kaže on.

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamista Bilal Bosnić, koji se od prošlog septembra nalazi u zatvoru zbog podsticanja i regrutovanja na džihad.

Nedaleko od Bosnićeve kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište da bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužilaštva u Sarajevu, u protekla dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara.
Nezavisne novine