Više od polovine Hrvata vjeruje svojim šefovima

posao
ZAGREB | Anketa koju je u Hrvatskoj sproveo portal MojPosao, na uzorku od hiljadu zaposlenih, pokazala je da 57 odsto njih vjeruje svom nadređenom, pri čemu žene ukazuju više povjerenja – 59 odsto, u odnosu na 55 procenata muškaraca.
Najviše povjerenja u nadređenog imaju mladi. Čak 66 posto mladih do 30 godina vjeruje svom nadređenom, dok povjerenje u šefa ima 55 odsto anketiranih između 31 i 40 godina starosti i 49 odsto starijih od 41 godinu, prenosi Tportal.
Svom šefu najviše vjeruju zaposleni s višom stručnom spremom, njih 66 posto.
Tipične mane šefova, prema odgovorima anketiranih, jesu arogancija i bahatost (43 odsto) i preuveličavanje grešaka (36 odsto).
Iskren i prijateljski odnos sa šefom ima ukupno 35 odsto ispitanih i takav lakše ostvaruju sa šefom muškarcem, „pristojan“ odnos ima 40 odsto njih, hladan 12 odsto, a neugodan 10 odsto zaposlenih.
Ukupno 38 procenata ispitanika kojima je nadređeni muškarac reklo je da imaju jako dobar odnos s šefom, dok je isto izjavilo 31 odsto anketiranih kojima je žena šef.
Skoro polovina ispitanika ne odobrava što šef traži njihov dodatni angažman. Malo više od petine ispitanika – 23 odsto, smatra da šef traži dodatni angažman i to odobravaju, dok ih je 28 odsto protiv posla koji im nije u opisu radnog mjesta.
Čak 75 procenata ispitanika navodi da ih šef cijeni, od kojih 39 odsto smatra da je to samo kada treba nešto dodatno uraditi. Nadređeni svoje zadovoljstvo najčešće iskazuju usmenom pohvalom (43 odsto), novčanu nagradu primilo je 11 odsto ispitanika, dok ih je devet odsto nagrađeno slobodnim danom. Pisanu pohvalu doživjelo je svega pet procenata ispitanih.
Iako se često može čuti fraza „Kako bih ga/je udario/la!“, poriv da fizički napadnu svog nadređenog ipak je samo verbalni izraz trenutnog bijesa. Većina ispitanika – 60 odsto, nikada ne bi naudila svom nadređenom.
Polovina ispitanih cijeni svog šefa kao stručnjaka.
Nešto malo više anketiranih (50 odsto) poštuje svog nadređenog u slučaju kada je to muškarac, nego kada je žena (46 odsto).
Većina anketiranih (61 odsto) s nadređenima ipak ne bi bili prijatelji, čak ni da su se upoznali u drugim okolnostima.
Svega 13 odsto ispitanika je u prijateljskom odnosu sa svojim šefom i izvan posla, dok bi ih 26 procenata moglo biti u takvom odnosu da su okolnosti drugačije.
Agencije