Više vode u slavinama – uskoro prvi efekti novog vodovodnog sistema

vodovod rekonstrukcija
TREBINJE l Radovi u prvoj fazi rekonstrukcije gradskog vodovoda u Trebinju privode se kraju, a efekte novoizgrađenog sistema građani će osjetiti već za dva dana – kada se očekuje da povezivanje starog i novog rezervoara omogući značajno povećanje pritiska u vodovodnoj mreži.
Duško Vujović, jedan od inženjera iz tima za nadzor rekonstrukcije vodovoda, kaže za radiotrebinje.com da se ovih dana intenzivno i produženo radi na prespajanju starog i novog rezervoara cjevovodom Krš – Hrupjela, te dodaje da bi ovi radovi trebalo da budu završeni sutra veče, a cjevovod pušten u pogon.

vodovod rekonstrukcija2
“U situaciji smo da mijenjamo austrijske cijevi koje su postavljene 1903. godine. Po intenzitetu radova očekujemo da će sutra veče doći do potpune normalizacije stanja u vodosnabdijevanju i, što je važno, osjetiće se prvi efekti tog novoga sistema, gdje je neuopredivo povećana propustna moć transporta vode prema gradu. Dakle, dužih isključivanja vode ne očekujem da će više biti, osim možda kratkih i povremenih dok se ne završe ovi radovi”, rekao je Vujović, pojašnjavajući da je u petak moralo doći do višečasovne obustave vodosnabdijevanja grada iz razloga što se dio nove trase ovog cjevovoda u dužini 100 metara, neposredno uz stari rezervoar, poklapao sa položajem starih cijevi, zbog čega su izvođači bili prinuđeni da urade privremeni bajpas.
Do završetka ove faze rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije ostalo je da se obavi još oko 5% planiranih poslova, procjenjuje Vujović.
“Glavni transportni cjevovod Hrupjela Vinogradi je završen i hidraulički ispitan. Ovih dana trebalo bi da se uradi i njegova dezinfekcija, koja proceduralno traje nekoliko dana, a potom je ostalo da se još urade kućni priključci na cjevovodu”, pojasnio je on.
S obzirom na obim nezavršenog posla i ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, svi radovi u ovoj fazi mogli bi biti završeni do kraja marta, navodi Vujović.
Podsjećamo, rekonstrukcija trebinjskog vododa počela je prije nepunih godinu dana, a radove izvodi građevinsko preduzeće “Radis” iz Istočnog Sarajeva.
M.B.