Visoke zone dobijaju vodu

TREBINJE │ Ovo ljeto za potrošače u visokim gradskim zonama biće mnogo lakše od predhodnih, pošto će dobiti pitku vodu. Bolje snabdijevanje imaće i stanovnici Zasada i Mostaća , a po prvi put naselje Bogdanića Do, od nedavno je povezan  na vodovodnu mrežu. Čatrnje i cisterne i dalje će povremeno koristiti samo jedan broj stanovnika Gornjih Polica i Crkvine. Oni će za kvalitetnije vodosnabdijevanje čekati treću fazu kapitalnog projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodnog sistema, čijim završetkom će se napraviti prsten oko grada, da potrošači ne bi dolazili u situaciju da budu bez vode.

„Projekat za izradu novog cjevovoda, na osnovu koga treba da se raspiše tender je završen. Treba obezbijediti dodatni novac za rezervar Police od 2500 kubika i Crkvinu od 250 kubika“ objašnjava direktor trebinjskog Vodovoda Spasoje Radović.

On obećava da će i stanovnici ovih naselja vodu dobiti ove ili najkasnije naredne godine.

Portošači  u visokim zonama Potklisje, Podgljivlje i Podvori ljetos će odahnuti, jer slab pritisak i čatrnje zamjeniti normalan pritisak iz slavina.

Radovi na ovom projektu počeli su prošle godine, sistem je završen, urađene su pumpne stanice Potklisje i Podvori, a u toku je probni rad pred tehnički prijem vodovodne mreže.

„U probnoj fazi treba da se vide nedostaci koji će se, ukoliko se uoče, biti otklonjeni„ navodi Radović.

Trebinjski „Vodovod“ radi i novi cjevovod prema Draženskoj gori i „Gradu sunca“ dužine preko četiri kilometra, koji će stabilizovati snabdijevanje vodom naselja Zasad i Mostaći, koji su prošlog ljeta imali loš pritisak ili ostajali bez vode.

U trebinjskom „Vodovodu“ najavljuju treću fazu kapitalnog projekta čijom realizacijom Trebinjci ne bi trebali dolaziti u situaciju da zbog kvara na vodovodnoj mreži i pucanja cijevi grad duže vrijeme ostane bez vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici su raspisale tender za izgradnju novog rezerovara „Vrelo oko 2“, a iz gradske uprave navode da će uskoro biti raspisan međunarodni tender za radove na cjevovodu lijevom obalom Trebišnjice.

Nakon završetka svih poslova na lijevoj obali rijeke i spajanja sa postojećim cjevovodom na desnoj obali, u Trebinju će biti  dva nezavisna podsistema, pa kvarove na vodosistemu potrošači ne bi trebali osjetiti.

U „Vodovodu“ najavljuju i rekonstrukciju cjevovoda, čiji profili ne odgovaraju broju priključaka nakon što su se naselja proširila.

Potrošnja vode u Trebinju u ljetnom periodu je za oko 30 odsto viša nego zimi.

D.Č.