Витезови Невесињске пушке

НЕВЕСИЊЕ l Парастосом погинулим устаницима и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје у Крековима код Невесиња данас је завршено дводневно обиљежавање 140. годишњице Херцеговачког устанка познатог као Невесињска пушка. Обиљежавању су присуствовали високи републички званичници међу којима и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Након парастоса погинулим устаницима који су служили мјесни свештеници, вијенце и цвијеће на спомен обиљежје српским јунацима положили су изасланик предсједника РС Горан Ђајић, министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Миленко Савановић, делегације Народне Скупштине РС, Трећег пјешадијског РС пука, Општинe Невесиње, БОРС -а и општинских борачких организација.

Подсјећајући на храброст славних предака министар Савановић је рекао да су ти јунаци Херцеговине први схватили шта значи слобода.

Са овог светог мјеста морамо послати снажну поруку садашњуим и будућим генерацијама да је историја српског народа била бурна – истакао је Савановић додајући да се слобода не може купити, него чувати и његовати.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић истакао је да се данас обиљежавају три „невесињске пушке“ , чувајући од заборава традицију предака који су својом вјером, храброшћу и јунаштвом показали да изнад свега цијене слободу.

Међу бројним гостима у Крековима била је и Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза.

– Поносна сам и узбуђена што се налазим на овом мјесту гдје се подсјећамо јунаштва наших витезова – нагласила је Глигорићева додајући да овакве манифестације спречавају да паучина заборава прекрије њихова имена и гробове.

Током саборовања у Крековима приређена су и такмичења у соколским дисциплинама, као асоцијација на витешка надметања славних предака.

У бацању камена с рамена побиједио је Данило Ковачевић, а у потезању клипа најбољи је био Драго Зубац. Овогодишњи побједник у потезању конопа је екипа „Српски Соко“.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају се да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада великој свјетској сили – Турској царевини.

Прије десет година у обиљежавање овог значајног датума из српске историје укључио се и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске чиме је ова светковина у Невесињу добила републички значај.
Драган Граховац /Радио Невесиње