Вјерујете ли и ви у ове митове о мачкама?

macka

Много је митова о мачкама, рецимо да се тјерају искључиво у фебруару или да слободно могу пити млијеко, али добар дио њих једноставно јет мит. У наставку текста разбићемо их неколико.

Kолеге са сајта Мачкарице позабавиле су се митовима о мачкама. Између осталог наводе да данас знамо да млијеко није здраво за мачке, односно да га могу пити млијеко, али оно без лактозе.

Иста ствар је и с фебруаром. Фебруар је мит, потпуно нетачна тврдња.

И још једна заблуда коју често можемо чути је да се и мачори тјерају. Наиме, мужјаци се не ‘тјерају’, већ то искључиво раде женке. Под називом ‘тјерање’ мисли се на сполни циклус женке у којем је она спремна за парење, односно потомство.

Фебруар као вријеме тјерања мачака има одређену тачност ако живите у неким сјеверним земљама (Норвешка, Шведска, Финска… ) но у нашим климатским условима та тврдња није примјењива.

Циклус код мачака зависни о броју сунчаних дана у години, односно – што је више свјетлости, мачка ће се чешће тјерати. Блага клима и храна у изобиљу кључни су фактори за опстанак младих животиња те се стога код нас циклуси понављају чешће.

Мачка носи два мјесеца и ако је занијела у фебруару, мачићи ће свјетло дана угледати у априлу, када је вријеме већ знатно топлије и сигурније за опстанак подмлатка. Након порода циклус почиње изнова, већ 20-ак дана иза тога, те се нови мачићи могу очекивати већ у јулу, па у октобру.
Независне