Влада најефикаснији “економски убица”

 

765-430-80957a4b25be6ea48dd5d33b6e99e23c

БАЊАЛУКА │ Дуг Републике Српске расте из године у годину, потврдио је извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора.

Дуг Републике Српске у протеклих пет година порастао је за 1,4 милијарде марака и на крају прошле године укупно је износио 5,3 милијарде, утврдили су ревизори.

У истом периоду износ за отплату главнице удвостручен је и на крају 2015. године износио је 566 милиона марака. Због тога ће Српска у наредној деценији из буџета годишње издвајати пола милијарде марака за отплату дуга.

„Једини излаз да се ови дугови врате јесте да власт повећа порезе овом сиромашном становништву, посебно радницима и да се плате умање чак за 40 одсто, да би се дугови враћали. Наравно, то је потпуно немогућа економска ситуација, јер када би се толико повећали порези, нестало би привреде и била би потпуно уништена. Тако да смо ми са тог становишта потпуно економски мртви, односно Влада је успјела да буде врло ефикасан економски убица“, рекао је у изјави за БН телевизију економиста проф. др Алекса Милојевић.

У извјештају Главне службе за ревизију Република Српска наводи се да је од 2013. године више од половине нових задужења остварено за пуњење буџета, односно, како економисти кажу, куповине опстанка на власти.

„Она се задужује само зато да би продужила свој мандат и да би попуњавањем буџетских дефицита задовољила потребе буџетских корисника, прије свих пензионера, бораца итд. који су највећа пријетња политичком опстанку власти“, истакао је Милојевић.

Доказ томе је и податак из извјештаја да Влада Република Српска нема план задуживања и управљања, те функционалну базу података о дугу.

„Сигурно да је то равно кривичном ђелу, јер најефикасније убијање једног народа је економско убијање. Ми видимо примјер у Исланду. Они су похапсили своје министре, похапсили своје банкаре, похапсили своје парламентарце и на тај начин ријешили проблем“, закључује за БН телевизију професор Милојевић.

Стратегије задуживања и на домаћем тржишту нема, јер је, према мишљењу ревизира, употребљен ад хок приступ. Као посљедица тога јесте и фрапантан податак да је само по основу камата и других трошкова Влада Републике Српске у претходних пет година из буџета платила 200 милиона КМ.

БН телевизија