Влада послодавац – раднице у штрајку

349840_1
БИЛЕЋА | Радници билећке фабрике текстила „Никола Тесла“ ступили су у генерални штрајк због неисплаћених плата, а како кажу неће одустати од својих захтјева, нити ће их уплашти руководство које им је због тога што траже своја права почело уручивати дисциплинске пријаве, али и пријетити отказима и Тужилаштвом Републике Српске.
Раднице владине фабрике текстила „Никола Тесла“ након штрајка упозорења ступиле су и генерални штрајк. Овај пут синдикално организовани радници нису хтјели да се врате за машине, без обзира што је 11 њих добило прво одлуку о суспензији и покретању дисциплинског поступка, а потом и обавјештење да ће бити пријављни Тужилаштву Републике Српске.
„Јутрос сам ја добила суспензију у чуму се ја апсолутно, нити ово прихватам за право нити се проналазим овдје. Нит сам нерадник, нити само своју фирму оштетила на било који начин. Само сам тражила своју плату, ништа више. Присиљавају нас да радимо“, каже Гордана Пухало, радница „Николе Тесле“.
„Право немамо никаква. Ево пише 30 одсто да ће ми три мјесеца одбијати. Од чега ће ми одбијати ја не знам. Ја стварно не знам плате немам, од чега ће ми одбијати“, пита се Љиљана Милидраговић.
Мира Нешковић је 26. маја послата на чекање јер је тражила своја права. Она тврди да је и тада био штрајк, а не застој због кашњења добављачао као што је то тада изјављивао директор Душан Вјештица.
„26. маја штрајк је био. Господин Вјештица је изјављивао да није био штрајк, да је недсотатак материјала, али је био штрајк. Жене су штрајковале ради плата. Вазда уцјењују, те пред телеивизију, те отказ ће добити овај, онај. Вазда у неком страху“, тврди једна од радница Мира Нешковић.
Покушали смо добити изјаву и од руководства које се налази у билећкој фабрици, али нико није желио да стане пред камере. Када ће бити плата раднице нису добиле одговор, али им је зато уручено Обавјештење од Душана Вјештице. Директор „Николе Тесле“ суспендоване раднице пријавеће Тужилаштву Републике Српске, а оне које желе да раде „наградиће“ заштитом МУП-а и Тужилаштва и измирењем обавеза.
БН ТВ