Влада РС прекида сваку сарадњу са Судом, Тужилаштвом БиХ и СИПА

vlada-rs

БАЊАЛУKА │ Влада Републике Српске донијела је одлуку о прекиду сарадње са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) због хапшења и претреса зграде полиције и општинске администрације која су данас проведена на подручју Новог Града, јавља новинар „Независних“.

Прекид сарадње са Тужилаштвом, Судом и Сипом, односи се и на институције РС, потврдио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС након ванредне сједнице Владе РС, одржане данас у Бањалуци.

„Влада РС сматра да јутрошњи поступак СИПА представља грубо кршење полицијске сарадње“, рекао је Лукач.

Он је рекао новинарима да је на ванредној сједници Владе Српске закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу повјерење у МУП Српске, које је до сада увијек сарађивало са безбједносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

„Суд БиХ је исказао изразито неповјерење наводећи у наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од МУП-а траже да им достави документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби је изузме“, истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, Влада Српске је констатовала да је поступање неуставних институција Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе противно Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, те имајући у виду овакво непримјерено и провокативно поступање, Влада и све институције Српске прекидају сарадњу са тим институцијама.

Лукач је истакао и да је Влада наредила МУП-у Српске да спријечи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Српске.

„Влада Српске и даље остаје опређељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ у оквиру уставних и законских надлежности“, рекао је Лукач.

Он је додао да је затражено од Одбора за безбједност Народне скупштине Српске да размотри информацију и владине закључке и да заузме ставове и поднесе извјештај Народној скупштини.

Лукач је рекао и да је од Народне скупштине затражено заказивање посебне сједнице на којој ће бити разматрана информација и закључци које је заузела Влада.

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 2. ванредну сједницу, на којој је донијела сљедећи закључак.

1. Влада Републике Српске се упознала са усменом информацијом министра унутрашњих послова о поступању припадника СИПЕ у општини Нови Град , (претресу зграде Полиције, зграде општинске управе и комуналног предузећа у Новом Граду).

2. Влада Републике Српске сматра да поступак припадника СИПЕ у општини Нови Град, по захтјеву Тужилаштва БиХ, а по налогу Суда БиХ представља грубо кршење међуполицијске сарадње јер се истим доводи у питање повјерење у Министарство унутрашњих послова, које је досад увијек сарађивало с безбједоносним агенцијама у БиХ, Судом и Тужилаштвом БиХ. Наиме Суд БиХ је исказао изразито неповјерење наводећи у Наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од Министарства унутрашњих послова траже да им се достави документација у вези наведеног предмета или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби исту изузме.

3. Влада Републике Српске констатује да је поступање неуставних институција Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и СИПЕ, противно Уставу БиХ и Уставу Републике Српске.

4. Имајући у виду овакво непримјерено и провокативно поступање, Влада и све институције Републике Српске прекидају сарадњу са Судом Бих, Тужилаштвом БиХ и СИПОМ.

5. Влада Републике Српске наређује Министарству унутрашњих послова Републике Српске да спријечи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Републике Српске.

6. Влада Републике Српске остаје и даље опредијељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ , у оквиру Уставом и законима утврђених надлежности.

7. Влада Републике Српске тражи од Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске да размотри информацију и закључке Владе Републике Српске, те о истим зазузме ставове и поднесе извјештај Народној скупштини Републике Српске.

8. Влада Републике Српске тражи од Народне скупштине Републике Српске да закаже посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се разматрати информација и закључци Владе.

9. Закључак ступа на снагу даном доношења.
Драган Сладојевић/Независне, Срна