Влада Србије најавила да директори јавних предузећа неће моћи да буду партијски функционери

499151_vlada-srbije02fonetfoto-nenad-djordjevic_f

БЕОГРАД I Директори јавних предузећа у Србији више неће моћи да буду партијски функционери, а бираће се на јавном конкурсу, предвиђа приједлог закона о јавним предузећима, који је достављен Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.

Према закону, који је предложила Влада Србије, директори јавних предузећа мораће да имају завршене најмање четворогодишње факултете, најмање пет година радног искуства и три година искуства на пословима којима се бави предузеће којим управљају.

Директори јавних предузећа које је основала држава, али и покрајина и локална самоуправа, бираће се на мандат од четири године и неће имати замјеника, преносе београдски медији.

Предложено је укидање извршног одбора јавног предузећа, као сувишног колективног органа, а директор ће бирати извршне директоре којих ће бити највише седам, при чему је услов да су запослени у том предузећу.

Јавни конкурси за избор директора јавних предузаћа мораће да буду окончани најкасније за годину дана од дана доношења новог закона.

Надзорни одбор јавног предузећа које је основала држава имаће пет чланова, од којих је један предсједник, а именује их Влада Србије на период од четири године. Један члан одбора биће биран међу запосленима, а један ће бити независан.

Јавна предузећа које је основала покрајина или локална самоуправа имаће три члана, од којих је један предсједник и њих ће на период од четири године бирати надлежни органи покрајине, односно локалне самоуправе.

Независни чланови надзорних одбора јавних предузећа неће моћи да буду чланови политичких странака.
НН