Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje Trepče

vlada
BEOGRAD | Vlada Srbije upozorila je danas da neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila da će to učini ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.
Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje riješilo na najbolji i najispravniji način, a to je, kao i do sada, dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsjedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4.000, već za sutra najavljuju štrajk.
Od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica, naveo je Đurić.
„Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina“, naglasio je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u kombinatu Trepča.
Dodaje da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2, koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.
Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa. Pokušaj da se promeni vlasnička srtuktura je neozbiljan i dovešće do ozbiljne stabilizacije odnosa Prištine i Beograda“, rekao je Đurić.
On je dodao da je to ozbiljno narušavanje povjerenja, i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnost i izvjesnost na KIM.
Kako je rekao, dodatan udar na povjerenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu Trepča najavljen za sutra.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je da ga je sindikat rudara u Trepči obavijestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status Trepče ne vrati u prvobitno stanje.
Većinski vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se Trepča čuva u stanju u kakvom je bila do sad.
Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmjenom zakona o javnim preduzećima preuzmu 100 odsto vlasništva nad Trepčom politika, a ne ekonomija.
„Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu, kao i na vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze – Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smisla“, rekao je Vulin.
Oko 56 odsto kapitala Trepče je u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije i taj kombinat ima dugove oko 400 miliona dolara, naveo je ministar privrede Željko Sertić.
Među 502 preduzeća za privatizacuiju, formalno je bila i Trepča i za nju su dobijena četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD, naveo je Sertić i ocijenio da to rječito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.
Vlada Srbije je odlučla da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacja dok traju pregovori u Briselu, dodao je Sertić.
Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je on.
Agencije