Влада Србије прогласила стање елементарне непогоде

3

БЕОГРАД │ Влада Србије прогласила је на данашњој сједници стање елементарне непогоде на територији 15 општина у Републици Србији због поплава.

Стање елементарне непогоде проглашено је у општинама: Чачак, Нови Пазар, Краљево, Ариљје, Лучани, Топола, Пожега, Бајина Башта, Ивањица, Рашка, Љиг, Рача, Косјерић (Сеча Река, Годечево и Маковиште), Пријепоље (Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине), и Трстеник, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима, преноси Тањуг.

Влада Србије усвојила је Закључак којим се успоставља Оперативни штаб Републичког штаба за ванредне ситуације, у циљу предузимања оперативних мјера заштите и спасавања од поплава на територији Србије.

Услијед кишних падавина и изливања бујичних и других водотокова ванредна ситуација проглашена је у наведеним јединицама локалне самоуправе, гдје је до сада поплављено 710 домаћинстава и евакуисано 118 особа.

Како се према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода очекује наставак падавина, угроженим подручјима потребно је пружити неопходну помоћ, па се стога доноси одлука о проглашењу елементарне непогоде.

Елементарна и друга непогода је, у смислу Закона, догађај узрокован дејством природних сила или људском активношћу, који прекида нормално одвијање живота у мјери која превазилази редовну способност појединца и локалне заједнице да се опораве без помоћи државе и проузрокује материјалну штету која је већа од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе и који је као такав прогласила Влада.

Изузетно, Влада може прогласити неки догађај за елементарну и другу непогоду и одлучити о државној помоћи и када је проузрокована штета мања од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе, када за то постоје посебно оправдани разлози, а на предлог Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Влада је прихватила Извјештај о стању на територији општина и градова погођеним елементарном непогодом у периоду од 6. до 8. марта и усвојила уредбе о утврђивању државног програма помоћи и обнове привредне дјелатности на поплављеном подручју, утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних објеката, утврђивању државног програма помоћи и обнове за кориснике оштећених породичних стамбених објеката као и државног програма помоћи и обнове регистровном пољопривредном газдинству за отклањање посљедице поплава на поплављеним подручјима.
Независне новине