Vlada Srpske kupuje Novoteks?

346111_1
TREBINJE | Javno preduzeće „Nikola Tesla“ odustalo je od kupovine trebinjskog „Novoteksa“, koje je u stečaju, čime je nastavljena dugogodišnja agonija ovog tekstilnog preduzeća.
Direktor “Nikola Tesla“ Dušan Vještica kaže da je Vlada Republike Srpske odlučila da direktno kupi novi pogon fabrike tekstilnog preduzeća „Novoteks“.
Skupština povjerilaca „Novoteksa“ prihvatila je ponudu „Nikole Tesle“ od 3 miliona i 40 hiljada za novi pogon, ali je uplaćena samo kaucija od 50 hiljada.
-Vlada RS je odlučila da direktno izvrši kupovinu „Novoteksa“ tako da je 50 hiljada „Nikola Tesla“ uplatio kao kauciju, a pošto se i u prvom slučaju radi o Vladinim parama vjerovatno će biti samo umanjen ukupan iznos za tih 50 hiljada kaucije, rekao je Dušan Vještica, direktor JP „Nikola Tesla“.
Stečajni upravnik „Novoteksa“ Lazar Đurđević ranije je rekao da će ta kaucija najvjerovatno propasti, a da će se na Skupštini povjerilaca, koja je zakazana za 26. jun, odlučiti šta dalje sa „Novoteksom“.
U isto vrijeme gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević sumnja da će Vlada preuzeti fabriku tekstila jer je od 2011. godine to više puta najavljivano, ali nikada realizovano.
-Znamo da je predsjednik Republike zaigrao na kartu „Novoteksa“ prije 7-8 godina prilikom izbora i da se to nastavlja. Važno je novac koji je dat u preduzeće „Nikola Tesla“ za koje se znalo unaprijed da je osuđeno na propast, još jednom preigrati narod, prosuti neku priču i ,što se mene tiče, čista laž kao i što je sve do sada radila i i Vlada i predsjednik Republike. Jedna u nizu i laži i prevara, a nadam se da dolazi vrijeme da se te laži konačno procesuiraju, kaže Vučurević.
Stečajni postupak u „Novoteksu“, koji je imao oko 800 radnika, pokrenut je 2011. godine, a ukupna dugovanja ovog preduzeća su oko 62 miliona maraka.
BN TV