Влада Српске стопирала тужбу за резултате пописа у БиХ

765-430-02d01f34d806ef0a973c661bef8aff90

БАЊАЛУКА I Влада Републике Српске није дала сагласност Правобранилаштву да покрене тужбу, односно управни спор, поводом незаконите објаве резултата пописа становништва у БиХ, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Наши извори тврде да је Републички завод за статистику Републике Српске још 15. јула доставио Правобранилаштву предлог тужбе у циљу поништења незаконитог Програма обраде података пописа становништва, односно одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића. Међутим, Завод се оградио да је Влада Републике Српске о овом питању расправљала 14. јула и закључила да је потребно обавити додатне консултације.

Такође, Влада је Заводу сугерисала да нема сагласности за подношење тужбе Суду БиХ, а Правобранилаштву је замољено да се додатно консултује с министрима.

Правобранилаштво је то учинило, обраћајући се Министарству финансија Републике Српске, у чија је управна организација Републички завод за статистику. Међутим, тражена сагласност за тужбу није стигла до законског рока, 18. јула, иако Влада Републике Српске тврди да је Јукићев потез био незаконит.

Након овога, Правобранилаштво Републике Српске нема овлаштења да даље поступа у овом случају. О томе је обавештено и Министарство правде Републике Српске, а Правобранилаштво је у међувремену упознато и са стенограмом 82. седнице Владе РС из ког произилази „да нема политичке воље за усвајање са тужбом у овој правној ствари, јер Влада сматра да треба заузети став на вишем нивоу и обавити додатне консултације“.

Без одговора

Из Владе Републике Српске нисмо добили одовор на питања због чега није дата сагласност за тужбу и да ли то значи да РС дефинитивно одустаје од правног гоњења у „случају попис“.

Познато је само да је НСРС усвојила свој Закон о објави резултата пописа становништва, али он још није прошао процедуру у Већу народа Републике Српске.

Блиц