Влада Српске тражи већи ПДВ-Странци против

5392_1

БАЊАЛУКА │ Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија потврдио је да је став Владе Српске да је неопходно повећање основне стопе ПДВ-а, али и увођење диференциране стопе на основне животне намирнице.

– Одмах бих демантовао одређене медије и политичаре да је главни проблем у стопи ПДВ-а. Највећи проблем је у оптерећењу рада, односно смањењу оптерећења рада, како смо ми то предлагали цијелу ову годину – каже Тегелтија.

Он подсјећа да је Влада Републике Српске предложила, а Народна скупштина усвојила економску политику за 2015. годину у којој су дефинисани основни правци пореске реформе.

– Основни правци промјена у пореском систему јесу смањење фискалног оптерећења рада које треба да доведе до смањења трошкова рада, што ће резултуирати повећањем тражње за радном снагом и повећањем запослености. Став је да до смањења оптерећења рада мора да дође одмах и да на тај начин буде створена шанса за већи привредни раст. Са друге стране, представници међународне заједнице говоре о растерећењу рада, али у неком будућем времену“.

„Свако смањење оптерећења рада и смањење доприноса довешће до губитка прихода за фондове социјалне сигурности, а за њихово несметано функционисање неопходно је обезбиједити додатна средства, по мишљењу Владе РС, из пореза потрошње. Зато је став Владе РС да је потребно увести диференцирану ПДВ стопу на основне животне намирнице и кључну другу робу од изузетне важности за живот и стандард грађана, повећање опште стопе ПДВ-а и продужење рока за плаћање ПДВ-а – рекао је Тегелтија.

Подсјећамо, у понеђељак је, говорећи о реформској агенди БиХ, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао да није постигнут напредак, јер није договорена висина стопе ПДВ-а.

– Република Српска сматра да би стопа ПДВ-а требало да буде значајно повишена, а међународне финансијске институције се противе томе. Не би био паметан потез да буде повишена ова стопа – закључио је Иванић.

Пресс