Vladar kraljevstva Bafut u Kamerunu ima 100 žena (VIDEO)

629321_kralj-abumbi-foto-profimedia.rs_f

Kralj Abumbi sa svoje dve omiljene žene

Abumbi II je 11. fon ili kralj Bafuta, kraljevstva na severu Kameruna i ima 100 žena. Poligamija je nešto što je skroz normalno i vodi se kao tradicija u ruralnim područijma kao što je Kamerun.
Sve ove žene Abumbi je nasledio od prethodnih fonova, a samo sa malim brojem se oženio.
– Kraljice igraju važnu ulogu u našoj zajednici – priča princ Nikson i ističe da sve one stoje iza svojih muškaraca i oblikuju ih u buduće kraljeve.
Da iza svakog uspešnog muškarca mora da stoji uspešna i stabilna žena ističe Abumbijeva treća žena, kraljica Konstans.
– Naša tradicija je takva da kada neko postane kralj, starije kraljice predaju tradiciju novim, mlađim kraljicama, a njega uče kako da se iz princa transformiše u vladara – kaže kraljica Konstans.
Iako je poligamija legalna u Kamerunu, podaci tvrde da ovakvih brakova ima malo na afričkom kontinentu. Ovakvom običaju se suprotstavlja promena sistema vrednosti, širenje hrišćanstva, uticaj zapada, ali i veliki troškovi.
– Tokom kolonizacije, druge vrednosti su se ušetale u narod i one su totalno drugačije od onih koje smo mi tradicionalno imali. Zato je stalno prisutan konflikt između tradicionalnih vrednosti i modernih, zapadnjačkih stavova. Moj posao je da ih na najbolji način pomešam – priča kralj Abumbi II, koji vlada Bafutom 47 godina.
Njihove mlađe, modernije žene su obrazovane i tečno govore engleski i francuski, što nije običaj među starijim suprugama. Ova kontradikcija čini život u fondomima fascinantnim i konfuznim.
Drugi afrički vladar kralj Zofoa III je nasledio 72 žene i ima preko 500 dece posle očeve smrti, ali sebe smatra modernim kraljem.
– Da biste danas bili vladar, morate biti obrazovani jer se stvari vrlo brzo dešavaju i menjaju. Kao što su nekada govorili, „obrazovanje je svetlost, neznanje je tama“ – naglasio je kralj Zofoa III.

https://youtu.be/hv8oCQ_b66k
CNN-T.V.